Ο αναθεωρημένος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνέχεια της προηγούμενης εκδοχής του 2022, θεσπίζει νέα καθεστώτα ενίσχυσης και τροποποιεί υπάρχοντα, θεσπίζει κίνητρα για την ταχεία αδειοδότηση μεγαλύτερων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ βελτιώνει την διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των επενδύσεων.
Ιδιαίτερα οι ΜμΕ, εφόσον το επιχειρηματικό τους σχέδιο ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα μπορούν να επωφεληθούν με ενίσχυση για δαπάνες που αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην ανάπτυξη της καινοτομίας αλλά και για ενεργειακά κόστη, όπως είναι τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, ή μέτρα που αφορούν την μετάβαση προς την κυκλική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ενέργεια και το περιβάλλον, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη παραγωγή ή συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και την εξυγίανση του περιβάλλοντος μετά από ζημιές, αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και οικοσυστημάτων, για την προστασία ή επαναφορά της βιοποικιλότητας ή την εφαρμογή φυσικών λύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και στην αντιμετώπισή της.
Προβλέπονται επίσης ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση, για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης και για πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων με αναπηρία.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για να ενισχυθούν επενδύσεις σε περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται από οικονομικά, κλιματικά και δημογραφικά προβλήματα καθώς και ακριτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις αφορούν περιοχές που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 70% του μέσου όρου ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και για περιοχές οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ποιοι είναι οι τύποι ενισχύσεων και τα κίνητρα
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει τρόπους ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων:
- Με φοροαπαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των κερδών προ φόρου,
- Με επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και
- Με επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη, και η προθεσμία θα ξεκινά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
Πέραν όμως από τους 3 βασικούς τρόπους ενίσχυσης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει επιδότηση του κόστους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει να καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους των νέων εργαζομένων οι οποίο εργάζονται πάνω στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Προϋπόθεση για αυτό, είναι να μην λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου με επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις μεγάλες επενδύσεις (οι οποίες μπορεί να υλοποιούνται είτε από μεγάλες, είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις), προβλέπεται κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, ειδικά για περιοχές ειδικής ενίσχυσης, μειώνοντας τον απιτούμενο χρόνο έκδοσης της άδειας για την υλοποίηση των έργων της επένδυσης στους δύο μήνες ενώ η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα εκδίδεται εντός τριών μηνών.
Θα είναι διαθέσιμο επίσης κίνητρο παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία θα υπάγονται στο Καθεστώς Ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων. Πρόκειται δηλαδή για την παροχή δανείων, βραχυπρόθεσμα έναντι της επιχορήγησης ή μακροπρόθεσμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα για ενταγμένες μεγάλες επενδύσεις, μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή και άλλων, προβλέπεται δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στο νόμο, τα ανώτατα ποσά των ενισχύσεων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Ωστόσο τα ανώτατα όρια θα προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση θα δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.