ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο πατρινός τραγουδιστής που ήταν… κομάντο σε μυστική αποστολή στην Κύπρο!

Μ. αγγελόπουλος 1 scaled e1659178845742

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Προ ημερών είχαμε την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Και μας ήρθαν μνήμες από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Πολιτείας», τον Αύγουστο του 2020, για τον πατρινό δημοφιλή τροβαδούρο της δεκαετίας του ’80 στην Πάτρα, Μίμη Αγγελόπουλο ο οποίος για πολλά χρόνια έκρυβε βαθιά μέσα του την προσωπική του ιστορία που ταυτιζόταν με κατασκοπεία, μυστικές αποστολές και εκπαίδευση ως κομάντο, στην πολυτάραχη Κύπρο του 1974.

Μ. αγγελόπουλος 2

 

Είχε κωδικό όνομα «Σωκράτης Παύλου» και του ανατέθηκε μια από τις δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες αποστολές, μετά την εισβολή. Να διεισδύσει στα υπό κατοχή εδάφη. Γλίτωσε το θάνατο σε ενέδρα σε σπίτι – κρύπτη, χάρη στο ένστικτο του και μόνο, ενώ κρυβόταν για τουλάχιστον ένα μήνα σε σπηλιά τρώγοντας ζωύφια! Δεν ήταν ο μόνος απεσταλμένος κομάντο.

Υπήρχαν άλλοι εννέα Έλληνες εκ των οποίων γύρισαν ζωντανοί οι λιγότεροι. Ένας ο Μίμης Αγγελόπουλος, ένας από την Ηλεία και δυο ακόμη. Αυτό που ποτέ δε φανταζόταν όμως ήταν όσα θα επακολουθούσαν. Αφού επισήμως δεν ήταν πουθενά καταχωρημένος.

Μ. αγγελόπουλος 1 1

Κι όταν έφτασε η στιγμή της συνταξιοδότησης, πρόπερσι, τον είχαν για «λιποτάκτη». Αλλά όταν παρέδωσε τον κωδικό του, αποκαλύφθηκε η ηρωική συμβολή του στον αγώνα και με ειδική νομική διάταξη όχι μόνο πήρε τη σύνταξη του αλλά του δόθηκε και τιμητική σύνταξη ως αναγνώριση της πατριωτικής προσφοράς και αυτοθυσίας του.

You may also like

Comments are closed.