ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μίνα Γκάγκα: Στα τέλη του έτους τα αποτελέσματα της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για Υγειονομικούς

Facebook
Twitter
Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, στο τέλος του χρόνου θα υπάρξουν τα αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στη διαδικασία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, καθώς αφορά 127 νοσοκομεία. «Καταρχήν για το προσωπικό, έχει γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά από το υπουργείο πριν αναλάβω εγώ στο υπουργείο -αυτό το έζησα εγώ ως γιατρός- για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό. Και στο Σωτηρία όπου δούλευα εγώ μέχρι τον Σεπτέμβριο ήρθε πάρα πολύ προσωπικό με σχέσεις όχι μόνιμες, αλλά και με σχέσεις μόνιμες, δηλαδή ήρθαν εντατικολόγοι με σχέσεις μόνιμες. Άρα, έγινε μία πολύ μεγάλη προεργασία από μέρους του υπουργείου. Τώρα για τις θέσεις και των νοσηλευτών που έγιναν, τα στοιχεία του προσωπικού και των επικουρικών που δουλεύουν, για να γίνει μία δίκαιη κατανομή και είναι 127 νοσοκομεία, δεν είναι πάρα πολύ απλό, δηλαδή να πεις ότι το Παπαγεωργίου θα πάρει 130 νοσηλευτές και δεν θα πάρει 85. Αυτό λοιπόν είναι δουλειά μηνών που έχει τελειώσει, οι θέσεις είναι το ΑΣΕΠ και θα γίνει η προκήρυξη και, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και προσωρινά αποτελέσματα θα έχουμε τον Δεκέμβριο», ανέφερε. Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης πως ήδη γίνεται η κατανομή των θέσεων για τα νοσοκομεία για το ιατρικό προσωπικό. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τα περιφερειακά νοσοκομεία που είναι πιο μεγάλη η δυσκολία για τις θέσεις, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να στελεχωθούν τα επαρχιακά, τα μικρά νοσοκομεία και θα προχωρήσουμε και στις μεγάλες πόλεις, εκεί που έχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε δεύτερο χρόνο», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα, τα οποία σταδιακά επιλύονται.

Η κ. Γκάγκα είχε συνάντηση και με εκπροσώπους των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σημειώνοντας πως είναι κάτι που απασχολεί το υπουργείο και συζητείται και σε κεντρικό επίπεδο. Επίσης, είχε συζήτηση και με τους εκπροσώπους της ΕΝΙΘ, που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τις μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία της πόλης στην περιφέρεια. Όπως είπε, θέσεις προκηρύσσονται, αλλά μέχρι την πλήρωσή τους θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες. «Ουσιαστικά θέσεις προκηρύσσονται και θα τις δείτε πολύ σύντομα, αλλά αυτό το διάστημα υπάρχουν νοσοκομεία που χρειάζονται γιατρούς και δεν τους έχουν. Άρα δεν βλέπω ποιος άλλος τρόπος υπάρχει εκτός από το να μετακινηθεί προσωπικό. Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές, κάπου αλλού δεν υπάρχουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να μην μείνουν νοσοκομεία ακάλυπτα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς κάλυψη γιατρού», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγκαία η μάσκα

Σε ερώτηση για την έξαρση της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς το θέμα. «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, με έμφαση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και προβλήματα υγείας. Μετά από δυόμιση πανδημίας όλοι θέλουν να πάρουν μια ανάσα παραπάνω. Τα νοσοκομεία πιέζονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή έχουμε πολλές επισκέψεις ανθρώπων που είναι ύποπτα περιστατικά, έχουμε εισαγωγές άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τον νου μας και για τους ίδιους τους εαυτούς μας αλλά και για τους αγαπημένους μας και για το προσωπικό των νοσοκομείων», δήλωσε. Τόνισε, πάντως, ότι οι εισαγωγές μεταφράζονται πολύ λιγότερο σε ΜΕΘ. «Πράγματι κάνει περισσότερο πυρετό, πόνο στο στήθος, βήχα, παρά πνευμονίες βαριές, οπότε αυτό είναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προβλήματα που το παραμικρό μπορεί να τους απειλήσει», επισήμανε.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το επικαιροποιημένο εμβόλιο, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό το υπουργείο δεν έκανε παραλαβές. Για τον δε θεσμό του προσωπικού γιατρού έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία, στην οποία ήδη είναι μεγάλη η συμμετοχή των γιατρών.

Άσκηση ετοιμότητας

Η κ. Γκάγκα παρακολούθησε την άσκηση ετοιμότητας που έγινε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την οποία έγινε αρπαγή βρέφους από τη Μαιευτική κλινική. «Ουσιαστικά ξεκινάμε αυτό που λέγεται safe hospital στα ασφαλή νοσοκομεία. Είναι μία προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας. Κεντρικό μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών όταν νοσηλεύονται και η ασφάλεια του προσωπικού. Άρα ουσιαστικά εγκαινιάζουμε κωδικούς που ξέρει ο καθένας τι γίνεται για περιπτώσεις σεισμού, για περίπτωση πυρκαγιάς, για περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, το να χαθεί ένας ασθενής, να γίνει μία αρπαγή ενός παιδιού που έγινε πριν από ένα χρόνο. Είναι κεφαλαιώδες αυτό για τα νοσοκομεία και για το προσωπικό. Κάνει όλους να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό. Αυτό ξεκινάει πρώτα εδώ στο Παπαγεωργίου. Το επόμενο νοσοκομείο που μπαίνει είναι το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και σιγά-σιγά θα μπούνε όλα τα νοσοκομεία, όπως επίσης έχουν αλλάξει τα νοσηλευτικά πρωτόκολλα και τον τρόπο που γίνεται καταγραφή κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται, από το πόσο βαριά μπαίνει, αν έχει κατακλίσεις, όλα αυτά που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τι έχουν οι άρρωστοι, τι να προσέξουμε, πώς να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε», δήλωσε. Και πρόσθεσε πως είναι κεφαλαιώδες για την ασφάλεια να γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να κάνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πηγή: voria.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top