ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Ευρώπη: Οφείλει να προστατεύσει δύο κράτη μέλη της από την τουρκική επιθετικότητα

Facebook
Twitter
Μήνυμα στην Ευρώπη πως πρέπει να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου από τις τουρκικές παραβιάσεις έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την κλιματική κρίση.

Την ίδια ώρα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποιούσε υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο διπλωματικό πεδίο, αύριο ο Νίκος Δένδιας θα παρευρεθεί σε υπουργική διάσκεψη στη Λιβύη με στόχο τη σταθεροποίηση της γειτονικής αραβικής χώρας.

“Χαστούκι” στην Άγκυρα ήταν η έκθεση της Κομισιόν που στηλιτεύει τις μονομερείς της ενέργειες κόντρα στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει δύο κράτη-μέλη της που πλήττονται από την Τουρκική επιθετικότητα διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο συνεδρίου για την κλιματική κρίση που διοργάνωσε η εφημερίδα Καθημερινή. Το ενεργειακό «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να αφήσει την Ευρώπη αδιάφορη, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο ασφαλώς σχετίζεται έντονα με τη γεωπολιτική διάσταση στην περιοχή, είναι το πώς μπορούμε να βρούμε διαφορετικές πηγές για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος -αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση” επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στο Ομάν με τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου και Σύμβουλο Ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση των δύο πλευρών στο Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα.

“Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο- το έχω ξαναπεί- αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως ένα επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες. Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου κράτους. Και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθεί στην Υπουργική διάσκεψη στη Λιβύη με στόχο της σταθεροποίηση της χώρας.

Οι τουρκικές προκλήσεις, πάντως, συνεχίζονται. Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τις Οινούσσες. Μετά και τις παρενοχλήσεις του Nautical Geo από Τουρκικά πολεμικά, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες στηn θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού στο νότιο τμήμα της νήσου από αύριο 21 Οκτωβρίου έως και τις 23 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει στην Γαλλία για επίσημη επίσκεψη, ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε το αμερικανικό μεταγωγικό Γιούμα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Κομισιόν: “Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς υπέρ Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων”

Η οργή της γείτονος εκφράστηκε με μια σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με κρεσέντο προκλητικότητας του εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, που κάνει λόγο ακόμα και για επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία. “Χαστούκι” στην Άγκυρα ήταν η έκθεση της Κομισιόν που στηλιτεύει τις μονομερείς της ενέργειες κόντρα στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άδικα, αβάσιμα και μεροληπτικά υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τα όσα γράφονται στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία η Τουρκία εγκαλείται για την παραβατική συμπεριφορά της: “Απορρίπτουμε τους αβάσιμους και μεροληπτικούς ισχυρισμούς υπέρ των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, στην έκθεση, όπως και σε αυτές περασμένων ετών, σε θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, τα οποία δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.”

Η Κομισιόν κατακεραυνώνει την Τουρκία για μονομερείς ενέργειες και απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες. Καλεί την Άγκυρα να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και να απέχει από γεωτρήσεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών.

Το ηχηρό αυτό ράπισμα από τις Βρυξέλλες εκτός από εκνευρισμό στην γείτονα, οδήγησε σε ακόμα ένα παραλήρημα τον εν αποστρατεία ναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί. Ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας κάνει λόγο ακόμα και για επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αμέσως τους S400.

“Δεν πρέπει να ξεχνάτε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως η Ελλάδα σε μια στιγμή αδυναμίας της Τουρκίας, θα επιτεθεί, διότι διατηρούν ακόμη την μεγάλη τους ιδέα” δήλωσε

Η τουρκική ρητορική ανεβαίνει όσο πληθαίνουν και τα προβλήματα στο εσωτερικό…Ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη βαθιά οικονομική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει η ένταξη της Τουρκίας στη γκρι λίστα της Ομάδας Κρούσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων για την αποτυχία της να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος…

Εάν συμβεί θα είναι αδύνατη η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top