ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πιθανή κάθοδος Κ. Μητσοτάκη στην Ανδραβίδα – Για την άσκηση “Ηνίοχος”

Facebook
Twitter
H 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα ίσως είναι το πιο νευραλγικό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ευρώπης αφού σχεδόν κάθε 5 λεπτά γίνεται μια απογείωση ή προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους.

100 μαχητικά αεροπλάνα από 6 χώρες έχουν τη βάση τους εκεί, μετέχοντας στην στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Ηνίοχος 2021».

Πρόκειται για την κάλυψη ολόκληρου του FIR Αθηνών, με ασκήσεις που πραγματοποιούνται τούτες τις ημέρες στην εσχατιά του Αιγαίου, εκεί κοντά στο Καστελλόριζο και σε ορισμένες νησίδες με σημειολογική σημασία, όπως η Παναγιά, οι Φούρνοι, οι Ανθρωποφάγοι. Από εκεί κάποιο μαχητικό όλο και θα περάσει που μετέχει στην άσκηση.

Παρουσία Μητσοτάκη

Πιθανή είναι η κάθοδος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία την Τρίτη 20 Απριλίου, ημέρα που έχει επιλεγεί για την επίσκεψη και των δημοσιογράφων και την παρουσίαση της άσκησης “Ηνίοχος 2021”.

Η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τις αποκαλεί «στρατιωτική διπλωματία», η οποία άρχισε να ξεδιπλώνεται όχι μόνον με χώρες του ΝΑΤΟ, ή της Μεσογείου, αλλά και με αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και ίσως σύντομα και η Ιορδανία.

Πρόκειται για μια ευρύτερη άσκηση, με σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, στην οποία ίσως για πρώτη φορά προστέθηκαν σε αυτή και χερσαίες καθώς και ναυτικές δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνείς παράγοντες και στρατιωτικοί αναλυτές. Είναι μία άσκηση που ενόχλησε την Τουρκία (κάθε φορά που διεξάγεται ο «Ηνίοχος» η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται και αντιδρά με την έκδοση παράνομων NAVTEX). Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί με το γνωστό του παραλήρημα έκανε λόγο για συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας και για προβοκάτσια από την πλευρά της Ελλάδος. Ο Μπαχτσελί έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η άσκηση «Ηνίοχος» παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Και όλα αυτά για μία άσκηση με ξένη συμμετοχή, με ξένους παρατηρητές, την παραμονή της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία.

Αεροσκάφη από 6 χώρες

Από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας πετούν καθημερινά τα F-18 των Ισπανών, τα F-16 και τα F-15 των Ισραηλινών, τα F-16 των Εμιράτων, τα F-16 των Αμερικανών, τα Rafale και τα Mirage των Γάλλων, ενώ ένα θηριώδες αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ (KC-135) ανεφοδιάζει στον αέρα τα μαχητικά σε κάθε γωνιά του FIR Αθηνών. Ανάμεσα στα μαχητικά ξεχωρίζει και ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), τύπου MQ-9, κατασκοπευτικό, από αυτά που ενεργούν στη Βόρειο Αφρική. Η Κύπρος που δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνον επιθετικά και άλλα ελικόπτερα, μετέχει με ένα ελικόπτερο τύπου AW-139. Στρατιωτικοί παρατηρητές μετέχουν από Αυστρία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ρουμανία, Σλοβενία, ενώ ο Καναδάς έστειλε οκτώ στελέχη που συμμετέχουν ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top