ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Ετοιμότητα «επί του πεδίου», συνέχεια στη διεθνοποίηση των προκλήσεων

mitsotakis davos forum art

Από το βήμα του πλέον επιδραστικού φόρουμ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη αποστροφή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία έθεσε τέλος στην προσωπική σχέση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μαζί στους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Με διαρκές ζητούμενο για την ελληνική πλευρά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε χθες από την Ελβετία πως «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς, που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας». «Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ‘διεθνοποιήσω’ ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση» ανέφερε αποφασιστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απαντώντας στον τελευταίο λεκτικό παροξυσμό του ηγέτη της Τουρκίας.

Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αμείωτο ρυθμό, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως απαράδεκτη πρακτική τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».

A Conversation with  Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of Greece | Davos | #WEF22

Το δις εξαμαρτείν της Άγκυρας

Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το ενδεχόμενο αποποίησης της ακραίας ρητορικής του από τον κ. Ερντογάν παραμένει πάντα ανοιχτό, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργικής του θητείας του κ. Μητσοτάκη που ο ίδιος κηρύσσεται ως ανεπιθύμητος από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ανακαλώντας μνήμες από τον Μάρτιο του 2020, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε χθες πως «όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, εμείς είπαμε «όχι», υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα». «Τότε ο Πρόεδρος Erdoğan έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη». Πέραν του αμυντικού σκέλους, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ακόμη κατά την τοποθέτησή του στη διμερή «πολύ ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», η οποία επεκτείνεται και στον ενεργειακό τομέα με επίκεντρο το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που συνιστά μόνιμη εστία αντιδράσεων, από πλευράς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Ως προς τους λόγους που υπαγορεύουν για την ελληνική κυβέρνηση τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, «πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Erdoğan. Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έχουμε δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλειά μας».

Με έμμεσο τρόπο ο Πρωθυπουργός έθιξε και το ζήτημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, οι οποίες έχουν ενταθεί την τρέχουσα εβδομάδα στο Αιγαίο, τασσόμενος υπέρ της «οργανωμένης μετανάστευσης» ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού στην ΕΕ, «αντί να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να διασχίσει το Αιγαίο, υπό αυτές τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες», όπως είπε.

Υπόνοιες επανάληψης του 2020

Την ίδια ώρα, η παραπομπή του Πρωθυπουργού στον Μάρτιο του 2020 -όταν δηλαδή η Τουρκία εφάρμοσε τακτικές υβριδικού πολέμου εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο- αποτυπώνει τα υψηλά επίπεδα επιφυλακής στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τη διακηρυγμένη πρόθεση της γειτονικής χώρας να διακόψει κάθε σχέση σε διπλωματικό επίπεδο με την Αθήνα, κλιμακώνοντας την παραβατική της συμπεριφορά.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε χθες προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «και επί του πεδίου» οποιαδήποτε μορφή επίθεσης. Ο ίδιος επισήμανε ως αυτονόητο ότι «όταν έχουμε τέτοιοι τύπου επιθετικές δηλώσεις, διάλογος ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει», θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή του ελληνοτουρκικού διαλόγου αφενός την απουσία εμπρηστικής ρητορικής και επιθετικών ενεργειών από τη γείτονα.

Ικανότητα «στο πεδίο»

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Επικρατείας ερμήνευσε την απότομη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ως αποτέλεσμα της αμηχανίας της Άγκυρας μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης επίθεσης προφανώς και στο πεδίο, είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου όπως αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση που μπορεί να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας, από ξηράς, από θαλάσσης ή από αέρος. Είμαστε σε μια εξαιρετικά ικανή κατάσταση, διπλωματική και επιχειρησιακή, και δεν επηρεαζόμαστε», διαβεβαίωσε ο ίδιος, ενισχύοντας την αντίληψη περί «θερμού καλοκαιριού» μετά τη σειρά προκλήσεων τις τελευταίες μέρες, από μέρους της Άγκυρας.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε την εντεινόμενη ροή μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ώρες σε επιχειρήσεις που γίνονται συντονισμένα -όχι κατ΄ ανάγκη από την επίσημη Τουρκία, αλλά από τα κυκλώματα δουλεμπορίας- και τόνισε πως «η εργαλειοποίηση ήταν δεδομένη το 2020. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί ξανά, φυλάμε με σθένος τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά».

Ευρωπαϊκή στήριξη

Στο ενδιάμεσο, η ευρωπαϊκή στήριξη προς τις ελληνικές θέσεις καταγράφηκε για άλλη μια φορά χθες με δύο νέες μορφές-τόσο θεσμικά, όσο και πολιτικά- στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία.

Με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ σχολίασε πως «πλήρης υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύεται στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί συμμάχους». «Το ερώτημα είναι θέλει πραγματικά να είναι μέρος της ένωσης αξιών μας;» διερωτήθηκε ο κ. Βέμπερ.

You may also like

italia exafanisi ΠΟΛΙΤΕΙΑ

«Ήρθε η στιγμή να βάλω τη λέξη τέλος», είχε γράψει στο γράμμα του – Όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα του συνέχισε να τον ψάχνει – Bρέθηκε στην Πάτρα από τηλεοπτική εκπομπή

Τηλεοπτική εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η οποία ασχολείται με υποθέσεις ανθρώπων που έχουν ...

Comments are closed.