Μια ανεπανάληπτη ματιά στον προϊστορικό κόσμο και στις μάχες μεταξύ γιγάντιων αρπακτικών πριν από 520 εκατομμύρια χρόνια προσφέρει ένα εξαιρετικά σπάνιο απολίθωμα που εντοπίστηκε στον σχηματισμό Yu’anshan της Κίνας.
Το εύρημα αφορά τμήμα πτερυγίου κολύμβησης του Amplectobelua symbrachiata, ενός εξαφανισμένου αρθρόποδου της ομάδας των ραδιοδόντων, τα οποία κυριαρχούσαν στις θάλασσες της Κάμβριας περιόδου ως κορυφαίοι θηρευτές με μήκος που έφτανε έως και το ένα μέτρο.
Το συγκεκριμένο απολίθωμα φέρει ένα εντυπωσιακό σημάδι σε σχήμα «W», το οποίο σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους αποτελεί αποτύπωμα από δάγκωμα δύο δοντιών κατά τη διάρκεια επίθεσης από άλλον μεγάλο θηρευτή, πιθανώς ομοειδή ή συγγενικό.
Η επιστημονική ανάλυση με χαρτογράφηση φθορισμού ακτίνων Χ από τον ερευνητή Στίβεν Πέιτς του University College London απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταγενέστερης φθοράς κατά την απολίθωση, ενώ εντόπισε μαύρη ζώνη μελάγχρωσης γύρω από την πληγή.
Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι υπήρξε διαδικασία επούλωσης του ιστού, επιβεβαιώνοντας πως το πλάσμα επέζησε από τη σφοδρή επίθεση όσο ήταν ζωντανό, καθιστώντας το απολίθωμα ένα από τα ελάχιστα και πιο πολύτιμα ντοκουμέντα αρχαίας θήρευσης στον πλανήτη.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


