ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: «Αν επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, θα έχουν πρόβλημα οι μη εμβολιασμένοι»

ilias mosialos
Την εκτίμηση ότι στην περίπτωση που επικρατήσει η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού, το πρόβλημα θα το έχουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος είναι σημαντικό στη Βρετανία “να μην επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, και (συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό) το ποσοστό που θα χρειαστεί, αντιστοιχεί στο 83.3% του πληθυσμού (10/12). Αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος το απαραίτητο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας, θα είναι 75%”.

“Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85%, αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά.

Στο % αυτό θα προστεθεί και το % όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει το 10%”, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, εφιστώντας την προσοχή, στο να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού.

Γιατί «το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά».

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ