ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Μπενάκη: «1821 πριν και μετά, Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος»

museum benaki
Το Μουσείο Μπενάκη, τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζοντας την πιο μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης που έχει ποτέ διοργανωθεί για τον απελευθερωτικό αγώνα και τον νεότερο Ελληνισμό.

Η επέτειος των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για την αναγνώριση των απελευθερωτικών αγώνων του ελληνικού λαού, αλλά και μια ευκαιρία αναστοχασμού του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας μας.

Η προετοιμασία του αγώνα για την απελευθέρωση, η κορύφωσή του με την Επανάσταση του 1821 και η ολοκλήρωσή του με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αναπτυσσόμενου ελληνικού κράτους είναι οι τρεις βασικές ενότητες της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank.

Η έκθεση αφηγείται τη μοναδική ιστορική πορεία της Ελλάδας με περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και με έναν μνημειώδη κατάλογο 1.218 σελίδων που περνούν μπροστά από τους επισκέπτες και ζωντανεύουν 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού (από το 1770 έως το 1870).

Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων.

Έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους και έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα, που μαρτυρούν τον απόηχο της Επανάστασης στους νεότερους Έλληνες και συγκεντρώνονται στον κατάλογο της έκθεσης που αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο πλήρεις εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα.

Η πρώτη και μακροβιότερη τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεγαλειώδη έκθεση που είναι αφιερωμένη σε μια επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Διαχρονική ιστορία

Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας είναι ταυτισμένη απόλυτα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιουργήθηκε παράλληλα με την πορεία της χώρας μας, θεμελίωσε την οικονομία και ανέλαβε θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας. Η Εθνική Τράπεζα συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Ψηφιακή εκπαίδευση για παιδιά

Το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021.

You may also like

filellines vivlio ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φιλελληνική Βιβλιοθήκη»: Μια πολύτομη έκδοση με σπάνια ντοκουμέντα για την ελληνική επανάσταση

Η«Φιλεληνική Βιβλιοθήκη» είναι μια πολύτομη εκδοτική σειρά των Εκδόσεων Παρισιάνου με έργα αναφοράς από έγκριτους ιστορικούς και μελετητές, καθώς ...

Comments are closed.