ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mουσείο Σταφίδας: Να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για το Αίγιο

mouseio stafidas 850x460 1

Η παραχώρηση του ακινήτου στον περιβάλλοντα χώρο του παλιού Σταθμού του ΟΣΕ στο Αίγιο, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Δήμο Αιγιαλείας, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Σταφίδας και πολυχώρου εκδηλώσεων και εκθέσεων, αναμφίβολα αποτελεί μια καλή είδηση.

Μακάρι, η δημοτική Αρχή, η παρούσα ή η επόμενη όποια και είναι αυτή, να κατορθώσει εντός της επόμενης πενταετίας, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, να καταθέσει μια ώριμη πρόταση χρηματοδότησης και να εντάξει το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Και γράφουμε και αυτή, διότι ο Δήμος Αιγίου, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει και μάλιστα αδαπάνως ένα μουσείο σταφίδας.

Πρόκειται για το Μουσείο Κουνιώτη που λειτουργεί ήδη στο Αίγιο, στο σταφιδεργοστάσιο της επιχείρησης και είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο στη χώρα. Παλαιότερα ο Τάκης Κουνινιώτης είχε εκφράσει την επιθυμία – με επιστολή του – να παραχωρήσει τα διαφόρων ειδών εκθέματα, τα οποία εξιστορούν το «αποτύπωμα» της σταφίδας στην περιοχή, στον Δήμο Αιγίου, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε καθώς, δεν βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί.

Επίσης, μια καλή ιδέα είναι όταν γίνει το Μουσείο να πάρουν και τη μηχανή επεξεργασίας σταφίδας του 1950, που βρίσκεται στις αποθήκες του ΑΣΟ στην Λεύκα της Πάτρας. Η μηχανή είναι πλήρης μεταλλική και ξύλινη και είναι κρίμα να παραμένει στα αζήτητα.
Να σημειωθεί ότι το ακίνητο που παραχωρήθηκε στο Αίγιο είναι εμβαδού περίπου 1.500 τ.μ. και μετά την ολοκλήρωση του έργου, εκτός από το Μουσείο Σταφίδας, θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων εκθέσεις προϊόντων από ντόπιες επιχειρήσεις, διοργανώσεις με ευρύ καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, εκθέσεις έργων τέχνης κ.α.

You may also like

Comments are closed.