ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μουσείο της Γλασκώβης επέστρεψε στην Ινδία επτά τεχνουργήματα

Facebook
Twitter
Ο οργανισμός Glasgow Life, που διαχειρίζεται τις συλλογές του μουσείου της Γλασκώβης, «υποδέχθηκε σήμερα τους εκπροσώπους της ινδικής διπλωματικής αποστολής για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Τα αντικείμενα είχαν αρπαγεί από τόπους λατρείας και παραδόθηκαν σε συλλογές των μουσείων της πόλης της Σκωτίας.

Εξι αντικείμενα προέρχονται από την βόρεια Ινδία και εκλάπησαν στην δεκαετία του 1800 και το έβδομο, ένα τελετουργικό ξίφος του 14ου αιώνα, αγοράσθηκε παράνομα αφού εκλάπη από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Το μουσείο της Γλασκώβης έχει αποφασίσει να παραδώσει συνολικά 51 αντικείμενα: εκτός των επτά έργων τέχνης προς την Ινδία, θα επιστραφούν 19 ορειχάλκινα έργα τέχνης του αρχαίου βασιλείου του Μπενίν στην Νιγηρία και 25 λατρευτικά αντικείμενα των φυλών Σιου Cheyenne River και Oglala στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Οι επιστροφές αυτές εντάσσονται σε μία διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης αντικειμένων που βρίσκονται στα μουσεία δυτικών χωρών στον απόηχο της δραστηριοποίησης των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

Οι σημερινές επιστροφές αποτελούν σημαντικό βήμα για την Γλασκώβη με στόχο τα έργα αυτά να ξαναβρούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Ντάνκαν Ντόρναν, υπεύθυνος των μουσείων και των συλλογών του Glasgow Life.

«Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας ως πολιτισμού και τώρα θα σταλούν πίσω στην χώρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ευχαριστώντας «όλους όσοι εργάσθηκαν για να γίνει αυτό δυνατόν», ανάμεσά τους και την πόλη της Γλασκώβης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top