ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύθος η… ασφάλεια του γαυγίσματος -Eπιπτώσεις στην υγεία

skylos
Τα γαυγίσματα είναι η μοναδική ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη πηγή θορύβου που απαντάτε παντού σε πόλεις και επαρχίες μέχρι και την πιο απόμερη γειτονιά, ενώ ο κυκλοφοριακός θόρυβος καλύπτει το 15-20% σε αστικές περιοχές τα γαυγίσματα καλύπτουν το ελάχιστο 60%.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της ηχορύπανσης από γαυγίσματα

1. Υψηλή ένταση θορύβου της τάξεως 85db

2. Συναντάται σε κάθε γειτονιά. Μπορείς να επιλέξεις ένα σπίτι που δεν είναι κοντά σε κυκλοφοριακό θόρυβο αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα σπίτι που να μην υπάρχουν ακούγονται γαυγίσματα, ακόμα και σε ξενοδοχεία που υποτίθεται ότι πας για να ξεκουραστείς.

3. Συχνότητα και διάρκεια εμφάνισης απρόβλεπτη και συνεχείς ανεξάρτητος ωρών κοινής ησυχίας. (υπάρχουν γειτονιές που ακούγονται όλη τη μέρα γαυγίσματα)

4. Εκπέμπονται συχνότητες 2- 5khz οι οποίες είναι οι πιο ενοχλητικές και επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου συν ότι είναι διαπεραστικές ακόμα και με κλειστά παράθυρα.

5. Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μπορεί να βρίσκεται πόλη μεγάλος αριθμός σκύλων και μόλις γαυγίζει ο ένας να ακολούθων και οι υπόλοιποι έτσι χωρίς λόγο.

6. Ένα και μόνο σύντομο και δυνατό γαύγισμα αρκεί για να προκληθεί ανεπιθύμητη αφύπνιση η να αποσπαστεί η προσοχή κλπ αυτό το χαρακτηριστικό τα καθιστά τα ενοχλητικότερα κατοικίδια.

7. Σε πυκνοκατοικείς περιοχές δεν μπορείς να εντοπίσεις από πιο σπίτι ακριβώς προέχετε το γαύγισμα διότι γαυγίζει και μέχρι να πας αν μπορείς εκείνη την ώρα έχει σταματήσει και έτσι δεν γνωρίζεις ποιος είναι ο κάτοχος του. 8. και όλα αυτά κάθε μέρα.

Επιπτώσεις

1. Πλήττεται χωρίς λόγο το αναφαίρετο δικαίωμα ώστε να ζούμε σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

2. Συμφώνα με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας αλλά και πολυάριθμες μελέτες σε μεγάλα πανεπιστήμια έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η βλαπτική δράση του θορύβου στον άνθρωπο Ενδεικτικά ο θόρυβος προκαλεί βλάβες στο νευρικό, κυκλοφοριακό, γαστρεντερικό και ενδοκρινικό σύστημα καθώς επίσης και στον ψυχισμό του ανθρώπου. Επίσης επηρεάζει την η ικανότητα και τον βαθμό αποδοτικότητας των εργαζομένων και φοιτητών, μαθητών στα καθήκοντά τους, προκαλεί σωματική κόπωση, εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών και συναισθημάτων όπως ανησυχία και αβεβαιότητα έκθεση θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και στην κατάθλιψη. Ακόμα αναφέρονται διαταραχές στην πέψη, τον ύπνο, τη συμπεριφορά, ταχυκαρδία, άγχος, υπερένταση, υπέρταση, εκνευρισμό, και αισθήματα δυσαρέσκειας.

3. Τρομοκρατούν τα μικρά παιδιά στα πάρκα

4. Επιτίθεται και μεταδίδουν αρρώστιες σε ανθρώπους

5. Αφοδεύουν σε κοινοχρήστους χώρους, πάρκα και στις ροδές ΙΧ μας.

6. Και επειδή οι φιλόζωοι κάτοχοι τους μια μέρα τα πετάνε στο δρόμο σκοτώνονται από τα ix με κίνδυνο να γίνει τροχαίο ατύχημα ή πεθαίνουν από δηλητηρίαση.

7. Και γενικός κάθε δρόμο να βλέπουμε αηδιαστικά κουφάρια που εκλύουν και δυσοσμία.

8. Τα δημόσια πάρκα γίνονται μη επισκέψιμα από τους πολίτες για λογούς υγιεινής

9. Το σημαντικότερο γίνονται αίτια να μαλώνεις η να χαλάς τις καλές σχέσεις με τους γείτονες που έχεις πριν

8 άπλες και εφικτές προτάσεις για αντιμετώπιση της αφόρητης ηχορύπανσης.

1) Δεν μπορεί να προβάλετε μόνο ο σκύλος ως το μοναδικό κατοικίδιο ζώο και τα υπόλοιπα ζώα ινδικά χοιρίδια ,τροπικά ψάρια, κατοικίδια φίδια, παπαγάλοι και δεκάδες αλλά συντρόφια προσφέρουν και εξίσου συμπαθητικά είναι. Άρα δεν πρέπει να προβάλετε τόσο έντονα και να αποτελεί την πρώτη επιλογή.

2) Να έχουν σκύλο μόνο όσοι είναι υπεύθυνη να τον συντηρούν Υπάρχει μια μεγάλη διαφοροποίηση που αποτελεί την ρίζα του προβλήματος μεταξύ ορισμένων ανεύθυνων και αδιάφορων κατόχων που θεωρούν το σκύλο ως παιχνίδι με μπαταριές, μόδα η το αγοράζουν απλά επειδή έχει και ο γείτονας με αποτέλεσμα και σκύλος να υποφέρει και να κακοποιείτε από την μεταχείριση και ενοχλητικός να γίνεται για τους γείτονες. Ενώ αντίθετα υπεύθυνοι, φιλόζωοι αλλά και επαγγελματίες κάτοχοι που γνωρίζουν πολλή καλά πώς να διατηρήσουν ένα σκύλο και να δείχνουν σεβασμό προς τους γείτονες, αυτοί καλώς έχουν τους σκύλους. Συνεπώς είναι απόλυτα αντιληπτό ότι στην πρώτη περίπτωση πρέπει να συνδράμουν όλοι ώστε να αφαιρεθούν άμεσα από του κατόχους μετά από βάσιμες καταγγελίες τα σκυλιά που κακομεταχειρίζονται πχ μένουν χωρίς τροφή είναι όλη τους την ζωή αλυσοδεμένα η παρατημένα ως αδέσποτα γαυγίζουν τα μεσάνυχτα και ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι διπλά δεν κάνουν τίποτα και πολλά αλλά. Καθώς όσοι έχουν πλέον σκύλο να περάνανε υποχρεωτικά από σεμινάρια ενώ επίσης να εκπαιδεύονται και οι σκύλοι για να μην γαυγίζουν χωρίς λόγο και αίτια όλη την μέρα. (Πιστοποιητικό εκπαίδευσης να προσκομίζεται με την δήλωση του σκύλου)

3) Να αντιστοιχεί ένας σκύλος σε ένα κάτοχο και όχι παραπάνω που αιτούνται σήμερα μερικοί κάτοχοι τους. Για τα αλλά κατοικίδια ινδικά χοιρίδια, γάτες, παπαγάλοι κλπ ας είναι και 3 και 4 δεν ενοχλούν κανένα. Γιατί χωρίς περιορισμό σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μπορεί να τύχει να έχουμε και 100 σκύλους… Δεν θα γίνουν οι πολυκατοικίες και οι γειτονίες εκτροφεία σκύλων. Δεν προορίζονται και δεν έχουν χρήση γης για αυτό το λόγο, τα σπίτια αποτελούν καταφύγιο ηρεμίας των ανθρώπων. Επίσης το να είναι ένας φιλόζωος πραγματικά δεν εκδηλώνεται με το να έχει 4 και πλέον σκυλιά στο σπίτι του που ενοχλούν και τους γείτονες. Υπάρχουν χιλιάδες ζώα που βασανίζονται φρικτά για να γίνουν κρέας και χιλιάδες ακόμα που απειλούνται υπό εξαφάνιση για αυτά τι κάνουν οι φιλόζωοι; Εκεί μπορούν να δείξουν πραγματικά το δυναμισμό τους, τα φιλοζωικά τους αισθήματα και να σώσουν τα ζώα.

4) Η πιο απλή και εφαρμόσιμη λύση είναι η διατήρηση των σκύλων ως ζώα συντροφιάς να επιτρέπονται αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και σε κλειστούς χώρους όχι σε αυλές, μπαλκόνια, ακάλυπτους ταράτσες κλπ.

5) Να χωροθετηθεί ένα πάρκο κατοικίδιων (είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό κλειστό η ανοιχτό) κοντά σε κάθε δήμο που θα μπορούν οι φιλόζωοι δημότες είτε να έχουν εκεί τα δικά τους επιπλέον σκυλιά πάνω από ένα η να φροντίζουν αυτά που υπάρχουν.

6) Σε περίπτωση παρατημένης αδιαφορίας του ιδιοκτήτη να απομακρύνετε ο σκύλος, η να θεωρείτε ευθεία παράβαση όποτε να κόβετε κλήση από την δημοτική αστυνομία πχ 60 ευρώ υπέρ του πράσινου ταμείου και 40 ευρώ ως αποζημίωση για τους κατοίκους που ενοχλούνται. Στην κυπριακή νομοθεσία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές προβλέπονται πολλαπλάσια πρόστιμα για την όχληση από γαυγίσματα.

7) Η ηχορύπανση από τους γαυγίσματα να θεωρείτε όλο το 24ωρο και όχι μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας. Οι παραπάνω βλαπτικές επενέργειες στην υγεία του ανθρώπου θα προκληθούν ανεξαρτήτως ωρών κοινής ησυχίας, δεν υπάρχει κάποια ανοσία αν είναι ώρα πχ είναι 10 το πρωί.

Ως προς της ασφάλεια που υποτίθεται ότι προσφέρουν…

8)  θα θεωρούσατε ποτέ αξιόπιστο ένα συναγερμό που κτυπάει συνεχεία; Έτσι ακριβώς και ο σκύλος γαυγίζει όποιος περνά έξω από ένα σπίτι από το πρωί μέχρι το βραδύ όλοι κλεφτές είναι; Τώρα αν θέλει να κοιμάται κάποιος ήσυχος ας επένδυση σε ένα καλό και αξιόπιστο σύστημα συναγερμού που εγγυάται την ασφάλεια του και θα αποτρέψει την είσοδο σε κλεφτές και ως τελευταία επιλογή σε μια ειδικά εκπαιδευμένη ράτσα που θα γαυγίζει και επιτίθεται όταν προσπαθήσει μόνο όταν κάποιος εισβάλει στο σπίτι. παρά ένα συνηθισμένο σκυλάκο που μόλις δει τους κλεφτές θα τρέξει να φύγει όπως και εχει συμβεί

You may also like

Comments are closed.

0 %