ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Σύψας: «Τους επόμενους μήνες όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν»

koronoios
«Κάθε εβδομάδα, ή και νωρίτερα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται» ανέφερε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τον κορωνοϊό.

«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα», προειδοποίησε και εκτίμησε αριθμό κρουσμάτων που δεν είναι απίθανο να αγγίξει ακόμη και τις 20.000. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε».

Ο καθηγητής έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας, με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.

«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος  μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα, με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δεν εμβολιάζεται.

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας,  ο κος Σύψας σχολίασε πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη, απ΄ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών», εξήγησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία, αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό», είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.

«Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση», συνόψισε.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ