Να περνούν από «παρακολούθηση» όλες οι νέες μητέρες!

Facebook
Twitter
Πιθανότατα θα είναι η πρώτη μεγάλη και «χειροπιαστή ανατροπή ή εξέλιξη» που θα φέρει η πολύκροτη «υπόθεση της Πάτρας», όπως έχει κυριαρχήσει να αναφέρεται στα κεντρικά μίντια.

Μετά και τις τελευταίες συγκλονιστικές εξελίξεις, πυκνώνουν οι «φωνές» και οι παροτρύνσεις των ειδικών επιστημόνων που ζητούν η ελληνική Πολιτεία να αρχίσει -με αφορμή την «υπόθεση της Πάτρας»- άμεσα να συζητά για την υποχρεωτική ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση κάθε νέας μητέρας. Άποψη που, εξ όσων μπορούμε να κρίνουμε, συναντά «αποδοχή» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ  

Η συζήτηση, που είχε ήδη ξεκινήσει πριν τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, αφορά στη λεγόμενη περιγεννητική ψυχική υγεία της γυναίκας, μιας και όπως λένε οι επιστήμονες, η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας (περιγεννητική περίοδος) «αποτελούν μια σύνθετη εμπειρία στη ζωή της γυναίκας, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα αλλαγών στη βιολογία, στη φυσιολογία και στην ψυχολογία της». Με πιθανά συμπτώματα που επιμένουν για πολύ καιρό.

Μόλις προ ημερών, η διακεκριμένη Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Κανδαράκη (κεντρική φωτογραφία), αρθρογραφώντας στα «Νέα», αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές στην ανάγκη «πρόληψης για την φροντίδα της εύθραυστης περιγεννητικής ψυχικής υγείας της γυναίκας. Την περίθαλψη, την υποχρεωτική ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση της νέας μητέρας, με αυστηρή στελέχωση, ειδικά εκπαιδευμένων ψυχολόγων και ψυχιάτρων σε όλες της μαιευτικές κλινικές. Όχι μόνο για την προστασία της νέας μητέρας, αλλά και του βρέφους. Και το ένα δεν είναι, δυστυχώς πάντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο».

2 2

ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Μέσα στην επικοινωνιακό «θόρυβο» των ημερών αναφορικά με το θέμα, τόσο πριν όσο και μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η κ. Κανδαράκη επανέλαβε «φωναχτά» και μ’ ένταση ένα αίτημα που εδώ και χρόνια προτάσσουν ως απολύτως αναγκαίο να ικανοποιηθεί οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι. Δηλαδή, την ανίχνευση της περιγεννητικής υγείας και τη στενή παρακολούθηση της νέας μητέρας καθώς, όπως λένε οι μελέτες, τουλάχιστον μια στις πέντε νέες μητέρες (ποσοστό 20%) θα εκδηλώσει μιας μορφής διαταραχή (ήπια η σοβαρότερη) μετά την γέννα της.

Αναφορικά με την Ρούλα Πισπιρίγκου, στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε πριν τα γεγονότα απ’ την Τετάρτη και μετά (ένθετη φωτογραφία) η κ. Κανδαράκη εστίασε σε ορισμένα σημεία που η «Πολιτεία», με αυστηρή επιλογή και αξιολόγηση παρουσιάζει, έν είδει τίτλων.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  • «Η ψυχική υγεία δε διαβάζεται από μια εικόνα, μια μεμονωμένη συμπεριφορά ή-φεύ- από μια τηλεοπτική δήλωση.
  • Πόσο μάλλον από μια παιδική ζωγραφιά ή ένα ημερολόγιο, στοιχεία που αποτελούν ιατρικό απόρρητο, και επ’ ουδενί, δεν θα έπρεπε να διαρρεύσουν στην κοινή θέα.
  • Ένα ψυχοθεραπευτικό και διαγνωστικό εργαλείο, όπως το ιχνογράφημα, μελετάται και χρησιμοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες με την παρουσία του παιδιού και για συγκεκριμένο σκοπό, δεν ‘διαβάζεται’ σαν τον καφέ με απλοϊκές ψευδοερμηνείες, εξισώνοντας το με ταρό και χειρομαντείες.
  • Ωστόσο, οι ενδείξεις αρκετές για έναν αμφιλεγόμενο ψυχικά σκελετό της μητέρας, με συγκρούσεις, έντονες εμφανίσεις, απουσία συναισθήματος και αλλόκοτες συμπεριφορές.
  • Μια ιδιόμορφη συντροφική σχέση του ζευγαριού, γεμάτη με εντάσεις, πυκνώματα, αραιώματα, διαξιφισμούς και απειλές, σαν η γονεϊκότητα να ήταν στο περιθώριο και να έπαιρνε πρωταγωνιστικό ρόλο μονάχα μέσα από την ασθένεια και το θάνατο. Στοιχεία που προβληματίζουν, διχάζουν και παγώνουν».
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή