Άρθρο του Γιώργου Παππά, Οικονομολόγου – Προέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Ορκωτού Λογιστή
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην Αγορά είναι σημαντικές, κυρίως όσον αφορά στους κλάδους του Εμπορίου, Τουρισμού, Εστίασης και Μεταφορών.
Λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, διανύουμε περίοδο πολύ χαμηλής ή μηδενικής λειτουργίας της Αγοράς.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην Αγορά είναι σημαντικές, κυρίως όσον αφορά στους κλάδους του Εμπορίου, Τουρισμού, Εστίασης, Μεταφορών, κλάδοι οι οποίοι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και σχετίζονται άμεσα με λοιπούς κλάδους της οικονομίας, επηρεάζοντας έμμεσα τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους και δεν είχαν πληγεί άμεσα.
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Με δεδομένη την αβεβαιότητα λήξης της υγειoνομικής κρίσης, λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των εμβολιασμών και των μεταλλάξεων του ιού, τα μέτρα των αναστολών φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων και επιδοτήσεις δόσεων δανείων και ενοικίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται όμως πρόσθετη και διαρκής ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με παροχή ρευστότητας και προστασία των θέσεων εργασίας, η οποία θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη στόχευση και προς τους δικαιούχους που θα έχουν πραγματικά ανάγκη την στήριξη της πολιτείας.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της πιθανότητας πλήθους πτωχεύσεων και αύξησης της ανεργίας, στοιχεία που θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση και μια νέα οικονομική κρίση. Σε αυτό θα συντελέσει και η χρονική μετάθεση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε βάθος δεκαετίας, με σταδιακή αποπληρωμή τους, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις ή ακόμα και με μερική κάλυψη τους (αναλόγως του κλάδου δραστηριότητας και της ανάγκης στήριξης αυτού και όχι μόνο με το κριτήριο μείωσης του κύκλου εργασιών).
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη το θέμα της διαγραφής μέρους του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου χρέους, καθότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διόγκωσης του χρέους λόγω της αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών.
Επιπρόσθετα βασικό στοιχείο για την ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τα επόμενα δύο (2) χρόνια τουλάχιστον, με σκοπό να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο ισχυρής εποπτείας με στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι χώρες (του Νότου κυρίως) και θα έχουν περαιτέρω επιβάρυνση στην προσπάθεια για ανάπτυξη, οδηγώντας σε έναν φαύλο οικονομικό κύκλο τις χώρες αυτές.
Η ορθολογική και στοχευμένη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών Ευρωπαϊκών κονδυλίων πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα και να πραγματοποιηθεί με την κατάλληλη στρατηγική που θα επιφέρει στην οικονομία πολλαπλασιαστικά και άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί στις περιφερειακές στρατηγικές ανάπτυξης, καθότι η ανομοιογένεια των διαφόρων περιοχών σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, επιτάσσει διαφοροποιήσεις ως προς το μίγμα της στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμοσθεί.
Η γνώση και η αποτύπωση της «οικονομικής γεωγραφίας» της περιφέρειας, με βάση τον ακριβέστερο εντοπισμό των τοπικών αναγκών και ελλείψεων, αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και χρονοδιαγραμμάτων στην Κεντρική Διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο θα εντάσσονται άμεσα στον γενικότερο σχεδιασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης για την χώρα και θα παρακολουθούνται κεντρικά λόγω της εξειδίκευσης και των οικονομίων κλίμακας, αν και θα αποτελούσε πολύ σημαντικό πλεονέκτημα η τοπική διαχείριση από εξειδικευμένο προσωπικό.
Η υλοποίηση αυτών των έργων κατά κύριο λόγο με ευρωπαϊκά κονδύλια και λιγότερο με εθνικούς πόρους οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες υφιστάμενες ανάγκες και δράσεις.
Απαιτείται σχεδιασμός σε μεσομακροπρόθεσμη βάση με στόχο έργα μεγαλύτερης διάρκειας και διαπεριφερειακή συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας βέλτιστων διεθνών πρακτικών και υλοποίησης κοινών προγραμμάτων και έργων.