ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο με μετανάστες νότια της Ρόδου: Διασώθηκαν 29 άτομα, δεκάδες αγνοούνται

διασωση
Μια ακόμη τραγωδία σημειώθηκε με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο 38 μίλια νότια της Ρόδου, όπου ναυάγησε το σκάφος που μετέφερε περί τους 60 ανθρώπους. Δυνάμεις του ελληνικού λιμενικού οργάνωσαν επιχείρηση έρευνας και κατάφεραν να διασώσουν 29 από τους επιβαίνοντες.

Κινηματογραφικές σκηνές από την δραματική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Ρόδου. Ένας λιμενικός κατεβαίνει με σχοινί στα παγωμένα νερά. Λίγο αργότερα αναδύεται κρατώντας στα χέρια του έναν ναυαγό επιβιβάζονται μαζί στο super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επιχείρηση συνεχίζεται. Ένας ακόμη άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα και καλεί σε βοήθεια. Ο λιμενικός τον προσεγγίζει και καταφέρνει να φτάσει. Τον κρατά αγκαλιά και τον ανασύρει προς το ελικόπτερο.

Είναι δύο από τους 29 διασωθέντες. Οι υπόλοιποι σώθηκαν από το τάνκερ που επιχειρεί στην περιοχή. Σχεδόν κανένας δεν φορούσε σωσίβιο.

Άλλοι ναυαγοί μεταφέρονται σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες.

Ο συναγερμός σήμανε στο λιμενικό σώμα στις 2 παρά 20 τα ξημερώματα. Ένα σκάφος τύπου κρούιζερ, 15 περίπου μέτρων, γεμάτο μετανάστες ήταν σε κίνδυνο εξαιτίας της φουρτουνιασμένης θάλασσας και των θυελλωδών ανέμων νότια της Ρόδου.

Αμέσως δεσμεύτηκε ένα τάνκερ ελληνικών συμφερόντων και στο σημείο έσπευσαν ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων ξεκίνησε στα 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου.

Τουρκική πρόκληση

Την επιχείρηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα προκειμένου να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Στην περιοχή της έρευνας έπλευσαν 2 τουρκικές ακταιωροί.

«Η Ελλάδα σώζει ζωές»

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των ναυαγών.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν διασωθεί πάνω από 6000 άτομα. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα, σώζει ζωές στο Αιγαίο», δήλωσε ο υπουργός.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έτσι ώστε να ενημερωθούν για την πορεία των ερευνών.

Το ταξίδι των μεταναστών ξεκίνησε από την Αττάλεια πριν από 2 ημέρες με προορισμό την Ιταλία. Κατά δήλωση των επιβαινόντων, επί του σκάφους επέβαιναν περίπου 80 άτομα, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά.

Όσο περνάει η ώρα οι ελπίδες λιγοστεύουν για τους αγνοούμενους, με τους ανέμους 6 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο του λιμενικού.

You may also like

Comments are closed.