Τα επόμενα 24ωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά καταθέτουν το αίτημα τους, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το αίτημα της ΝΔ, το τρίτο και τελευταίο που κατατίθεται, πάνω στο οποίο θα οριστεί η συζήτηση και ψηφοφορία για στη σύσταση Προανακριτικής την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη του Ιουνίου.
H πρόταση του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμη εδώ και ημέρες, και περίμεναν και το τελευταίο αίτημα της αντιπολίτευσης για να την προχωρήσουν, ώστε η ΝΔ να έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση. Ζητά την παραπομπή ενός και μόνο προσώπου, του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για ένα και μόνο αδίκημα, το πλημμέλεια της παράβασης καθήκοντος.
Ωστόσο, την κατάθεση του αιτήματος θα συνοδεύει η δέσμευση ότι εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο εντοπίσει τυχόν ενδείξεις για κακουργηματικές ευθύνες για τον Κ. Καραμανλή, τότε με την επιστροφή της υπόθεσης στη Βουλή, το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και θα ψηφίσει ό,τι υποδεικνύει η Δικαιοσύνη.
Τα σημεία «αγκάθια»
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι υπαρκτή η ανησυχία για το πώς η παραπομπή του πρώην υπουργού της δεν θα σηκώσει μεγάλη πολιτική και κοινωνική «θύελλα». Θεωρούν δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα κατά πως την εξυπηρετεί για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, κι ενώ η κοινή γνώμη παραμένει ευαίσθητη για το θέμα.
Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, κυβέρνηση να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη υπουργό της.
Μπορεί να έχει προηγηθεί η παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στον φυσικό δικαστή για την υπόθεση του μπαζώματος στον χώρο της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά υπήρχε η βεβαιότητα στην κυβέρνηση, που ενισχύθηκε, όπως εκτιμούν στελέχη της, με τα επίσημα πορίσματα, ότι δεν προκύπτει θέμα συγκάλυψης.
Η περίπτωση Καραμανλή όμως έχει άλλη βαρύτητα και αποτελεί μια δύσκολη άσκηση το πως θα οδηγήσει τον υπουργό της ενώπιον της Δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρξει νέος γύρος οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης που θα οδηγήσει ξανά την πολιτική ζωή σε μονοθεματική ατζέντα.
Με «μοντέλο Τριαντόπουλου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει επικοινωνίες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ανεξαρτήτως αν ο πρώην υπουργός της το επιθυμεί και ο ίδιος ή όχι, είναι ειλημμένη και «άκαμπτη» η απόφαση της να ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου» για απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή.
«Η Δικαιοσύνη και όχι τα κόμματα θα αποφασίσουν αν υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες», είναι η θέση της.
Το μήνυμα Καραμανλή
Ο Κώστας Καραμανλής, μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του δημόσια. Μέσω συνομιλητών τους έχει περιοριστεί να διαμηνύσει ότι επιθυμεί να «καθαρίσει το όνομά του» και ότι θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα για τον ίδιο στη δικογραφία.
Στο «ραντάρ» της ΝΔ ο κοινωνικός αντίκτυπος
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Καραμανλή «διαλύει και τις τελευταίες θεωρίες περί διάθεσης συγκάλυψης», όπως δηλώνει στο newsit.gr αρμόδια πηγή της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλει η αντιπολίτευση να κρατήσει «ζωηρό» το θέμα στην πολιτική ατζέντα, δεν θα βρει το ίδιο ευήκοα ώτα στην κοινωνία όσο το προηγούμενο διάστημα.
Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, αυτή την εκτίμηση την βασίζει και στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που αποτυπώνουν τον κοινωνικό «θυμό» να έχει εκτονωθεί σημαντικά μετά και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κυρίως από το πόρισμα του Πολυτεχνείου για τον ρόλο των ελαίων σιλικόνης στην δημιουργία της πυρόσφαιρας, στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.