ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: «Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια

doc 20230316 53831382 960x600 1

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «πάγωσε» τις εξελίξεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., αλλά αναπόφευκτα έως τέλος Μαρτίου θα πρέπει να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Τα κενά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένα, με το επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει συγκεκριμένες επιλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις, καθώς χρειάζεται και η έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την τραγωδία των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έθεσε θέμα για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες. Η μόνη επίσημη αναφορά για το ζήτημα έχει καταγραφεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος ο τέως υπουργός. Οι λόγοι είναι, αρχικά, πως ο κ. Καραμανλής δεν έχει ποινικές ευθύνες που θα έκαναν απαγορευτική την υποψηφιότητά του και δεύτερον πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος του αρμόδιου υπουργείου του και παραιτήθηκε, αλλά, όπως λένε πηγές, «ο βουλευτής έχει εκλεγεί από τους πολίτες των Σερρών και αυτοί θα αποφασίσουν αν θα άρουν ή θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει επαφή Κώστα Καραμανλή και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος αυτή την περίοδο δεν ασχολείται με το θέμα της υποψηφιότητάς του, καθώς τον ενδιαφέρει να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στο δυστύχημα, προετοιμαζόμενος για την εμφάνισή του στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι τελικές επιλογές

Επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει και πάλι έδρα στις Σέρρες.

Από εκεί και πέρα, στην Ηλεία μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, το ψηφοδέλτιο είναι πλέον δεδομένο, με το «βαρύ» όνομα που προστίθεται να είναι αυτό του πρώην υπουργού και επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στη Φθιώτιδα υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θέμις Χειμάρρας, ενώ και στην Εύβοια αναζητείται υποψηφιότητα γένους θηλυκού, που θα αντικαταστήσει τη Σοφία Νικολάου που δεν θα είναι τελικά υποψήφια. Κενό υπάρχει και στη Δυτική Αττική, όπου το «σίριαλ» για το αν θα επιλεγεί ο Ανδρέας Τσώκος ή ο Σταμάτης Πουλής συνεχίζεται, με τον δεύτερο να έχει τις περισσότερες πλέον πιθανότητες.

Στην Αρκαδία μένει για να κλείσει το ψηφοδέλτιο με έναν άνδρα και μία γυναίκα. Για τη μία θέση επικρατέστερος είναι ο Κώστας Μπεντεβής, ενώ η γυναίκα αναζητείται. Στην Αργολίδα επίσης υπάρχει κενό ενός άνδρα –καθώς οι γυναίκες έχουν κλείσει– που θα καλυφθεί είτε από τον Βασίλη Δωροβίνη είτε από τον Τάσο Μπέζο. Στην Α΄ Πειραιά μένει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί από γυναίκα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Μαρία Καλαγιά. Γυναικείο κενό υπάρχει και στην Κορινθία, που θα καλυφθεί είτε από τη Χριστίνα Οικονόμου είτε από τη Μαρία Παπακωνσταντίνου. Στα Γρεβενά για τη γυναικεία θέση επικρατέστερη είναι η Λαμπρινή Κόγιου, ενώ για τη θέση του άνδρα «παίζει» ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Γιάτσιος και ο πρώην δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος. Στη Φλώρινα το ένα κενό που μένει θα καλυφθεί είτε από τον πρόεδρο του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου, Σταύρο Παπασωτηρίου, που είναι ο επικρατέστερος, είτε από τον πρώην βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη. Στην Αρτα υπάρχει κενό μιας γυναίκας, με φαβορί τη Γιώτα Ναυρόζογλου. Και στην Πρέβεζα υπάρχει το κενό μιας γυναίκας, η οποία αναζητείται.

Στη Χαλκιδική, μετά την απόσυρση του επί σειρά ετών βουλευτή Γιώργου Βαγιωνά λόγω γήρατος, καθώς είναι 83 ετών, στο τραπέζι είναι τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, που θεωρείται και φαβορί, αλλά και του πρώην βουλευτή Ευθύμη Καρανάσιου και του Γρηγόρη Τάσιου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μια κενή θέση γυναίκας υπάρχει και στην Κεφαλονιά, με επικρατέστερη τη Βικτώρια Αλεξανδράτου. Στη Σάμο υπάρχει ένα κενό ανδρός στο ψηφοδέλτιο, με επικρατέστερο τον Νίκο Στεφανή. Στο τραπέζι, ωστόσο, είναι ακόμη το όνομα του Γιώργου Νούλα και του πρώην δημάρχου Σάμου και υποψήφιου ευρωβουλευτή το 2019 Μιχάλη Αγγελόπουλου. Τέλος, αναζητείται μια γυναίκα και για τον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου υπάρχουν αρκετές επιλογές, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την επόμενη εβδομάδα.

You may also like

Comments are closed.