ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα – Καρότα baby: Τι μας προσφέρουν όταν τα τρώμε 3 φορές την εβδομάδα

Facebook
Twitter
e47beebb-karota

 Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τα οφέλη που έχουν τα baby καρότα. Συγκεκριμένα η κατανάλωση τους τρεις φορές την εβδομάδα δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επίπεδα των ωφέλιμων καροτενοειδών στο δέρμα σας.

Τα καροτενοειδή είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία και αποτελούν σημαντικό δείκτη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Και αυτό διότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να τα λάβει μόνο μέσω της τροφής.

«Τα καροτενοειδή δεν συντίθενται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό τον λόγο αποθηκεύονται στο δέρμα μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως δείκτη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mary Harper Simmons, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Σάμφορντ, στην Αλαμπάμα.

Η νέα μελέτη έδειξε πως «όσοι τρώνε καρότα baby τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών. Έχουν επίσης αυξημένη αντιοξειδωτική δραστηριότητα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι σημαντικό διότι σημαίνει πως έχουν χαμηλότερη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Έτσι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (NUTRITION 2024). Το συνέδριο διεξάγεται στο Σικάγο. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 60 νεαρούς εθελοντές, τους οποίους χώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Κάθε μία έπρεπε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση για τέσσερις εβδομάδες.

Η πρώτη ομάδα έτρωγε μήλα Granny Smith τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι υπόλοιπες τρεις.

Η δεύτερη ομάδα έτρωγε τρεις φορές την εβδομάδα από 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρότα baby (περίπου μισό φλιτζάνι). Η τρίτη ομάδα έπαιρνε πέντε φορές την εβδομάδα μία πολυβιταμίνη που περιείχε βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο). Η ουσία αυτή είναι ένα καροτενοειδές. Τέλος, η τέταρτη ομάδα έτρωγε καρότα baby και έπαιρνε την πολυβιταμίνη.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έτρωγαν τα καρότα baby παρουσίασαν αύξηση κατά 10,8% στα επίπεδα των καροτενοειδών στο δέρμα τους. Η αύξηση έφτασε στο 21,6% σε όσους έπαιρναν ταυτοχρόνως και την πολυβιταμίνη με την βήτα-καροτίνη.

Ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαίτερη διαφορά στους εθελοντές που έπαιρναν σκέτη την πολυβιταμίνη. Αυτό ίσως οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο απορρόφησης των συστατικών από τα ολόκληρη τρόφιμα και από τα συμπληρώματα. Ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ολόκληρο φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετικά συστατικά από τα διατροφικά συμπληρώματα.

«Δεν γνωρίζουμε που ακριβώς οφείλεται η διαφορά. Θα αποτελέσει το επόμενο αντικείμενο διερεύνησης της μελέτης μας», είπε η Dr. Simmons.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top