ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Το μπάνιο μπορεί να είναι άντρο μικροβίων αν δεν αλλάζετε συχνά τις πετσέτες

petseta

Θα περίμενε κανείς ότι για προφανείς λόγους το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα πιο καθαρά δωμάτια του σπιτιού. Μια νέα έρευνα, όμως, αποκαλύπτει ότι το μπάνιο μπορεί να είναι άντρο μικροβίων γιατί πολλοί δεν αλλάζουν όσο συχνά θα έπρεπε τις πετσέτες τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πετσέτες πρέπει να αλλάζουν μετά από τρεις-τέσσερις χρήσεις, διότι αυξάνεται σημαντικά το βακτηριακό φορτίο πάνω τους. Ωστόσο η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι την σύσταση αυτή δεν τηρούν σχεδόν οι μισοί ενήλικες.

Το 33% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πλένουν τις πετσέτες τους κάθε 3 μήνες, ενώ το 8% απάντησαν ανερυθρίαστα ότι τις πλένουν μόνο δύο φορές τον χρόνο. Αυτά όμως δεν είναι τα χειρότερα νέα: ποσοστό 3% είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον χρόνο!

Οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να προτιμούν βρώμικες τις πετσέτες τους. Το ποσοστό όσων είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον χρόνο ήταν 5%, ενώ στις γυναίκες 1%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στη Βρετανία. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι 3,1 εκατομμύρια Βρετανοί πλένουν τις πετσέτες τους μία ή δύο φορές τον χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι τις πλένουν όσο τακτικά θα έπρεπε.

Το 38% των ερωτηθέντων είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον μήνα. Μόλις το 24% ανέφεραν ότι αλλάζουν πετσέτες μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 5% φτάνουν στο άλλο άκρο: πλένουν τις πετσέτες τους μετά από κάθε χρήση.

Τα κριτήρια της αλλαγής

Με ποια κριτήρια αποφασίζουν όμως αν ήρθε η ώρα για πλύσιμο; Το 67% είπαν ότι τους καθοδηγεί το αν φαίνονται οι πετσέτες τους βρώμικες. Το 61% χρησιμοποιούν επίσης τη μυρωδιά τους και το 58% τον αριθμό των χρήσεων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 15% αλλάζουν πετσέτες μόλις αυτές γίνουν σκληρές!

Επόμενο είναι λοιπόν να μην απασχολεί καθόλου το 11% των ερωτηθέντων το μικροβιακό φορτίο των πετσετών ή τα προβλήματα υγιεινής που προκύπτουν όταν χρησιμοποιεί κάποιος βρώμικες πετσέτες.

«Η καλή υγιεινή έχει ζωτική σημασία για την υγεία και συμπεριλαμβάνει τις συνήθειες στο μπάνιο μας», σχολίασε δερματολόγος. «Οι πετσέτες τείνουν να συσσωρεύουν υγρασία, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις».

Οι βρώμικες πετσέτες μπορεί επίσης να περιέχουν αλλεργιογόνα που προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή δερματικούς ερεθισμούς στα ευαίσθητα άτομα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να τις πλένουμε μετά από 3-4 χρήσεις.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ