ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «φωτιά στην αντλία»: Προς τα 100$ το πετρέλαιο – Νέες αυξήσεις από τα καύσιμα έως το σούπερ μάρκετ

ΜΞΓΦ

Αμείωτο συνεχίζεται το ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου που φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το αργό έχει ήδη αγγίξει τριψήφιο ποσό με τα «σύννεφα» ενός νέου κύματος ακρίβειας να… συγκεντρώνονται εκ νέου στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η τιμή του νιγηριανού αργού Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG QUA-E, ενώ το αργό Tapis της Μαλαισίας έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι εκτιμήσεις για περιορισμένη προσφορά στηρίζεται στην παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+, τα περισσότερα άλλα μέλη της οποίας περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα.

Το Qua Iboe, και ορισμένα άλλα αργά πετρέλαια που τιμολογούνται έναντι του Brent, βρίσκονται ήδη πάνω από τα 100 δολάρια.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Bloomberg η μειωμένη προσφορά που αυξάνει τις τιμές θα οδηγήσει μοιραία σε νέες πληθωριστικές πιέσεις.

You may also like

Comments are closed.

mitsotakis erdogan arthrou1 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης και Ερντογάν: Άφησαν για αργότερα τα δύσκολα, έδωσαν νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Συμφωνώντας ότι διαφωνούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν χθες από τη ...