ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νέα «ιερή» κρίση Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι

Facebook
Twitter
Εστία έντασης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαμορφώνεται με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, τον ναό στο κτήμα Προμπονά. Μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση της Δευτέρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Φαναρίου και μένει να φανεί με ποιο τρόπο αυτή θα εκδηλωθεί, με εκκλησιαστικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 20 Νοεμβρίου επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων αφορά τη «δωρεάν παραχώρηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, του δικαιώματος χρήσης του παλαιού Ναΐσκου Αγίου Γεωργίου και του νέου τρισυπόστατου Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής μετά των βοηθητικών χώρων αυτού, που βρίσκονται στο άλσος Προμπονά, για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, κατόπιν σχετικής αίτησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τον Δήμο Αθηναίων».   

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν το Φανάρι πληροφορήθηκε πως επρόκειτο να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η παραχώρηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών του δικαιώματος χρήσης των ναών εντός του κτήματος Προμπονά στο τέρμα της Πατησίων, κινήθηκε για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε, είναι γνωστή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αρχιεπισκοπή με διακύβευμα τη δικαιοδοσία επί των ναών του κτήματος, η οποία έχει θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο πλευρών εδώ και αρκετά χρόνια.

Η προσπάθεια του Φαναρίου, ωστόσο, δεν έφερε αποτέλεσμα και το θέμα εισήχθη τελικά προχθές στο δημοτικό συμβούλιο. Αμέσως μετά την απόφαση, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία του στενού συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στην οποία μεταφέρθηκε η έντονη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου, με την επισήμανση ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για την επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα. Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις κινήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν για την υπόθεση Προμπονά και οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά υφαρπαγής.

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Αθηνών – Φαναρίου, έπειτα από μια περίοδο ομαλοποίησης, την οποία είχε σηματοδοτήσει η προηγούμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα, τον Μάιο του 2019, όταν είχε εγκαινιάσει και το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Αγιος Πορφύριος» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας. Τότε είχε διαφανεί ότι, με αφορμή και την αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδος της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είχαν επουλωθεί τα τραύματα που προκλήθηκαν από τη διένεξη για το κτήμα Προμπονά.  Φαίνεται, όμως, ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εκκλησιαστικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και δημόσια αντίδραση από πλευράς Φαναρίου, με κάποια επίσημη ανακοίνωση – δήλωση για το θέμα. Αναφορικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ημερών μαζί του ο κ. Ιερώνυμος για να του ευχηθεί με αφορμή τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, επαναβεβαιώθηκε η βούληση η επίσκεψη να γίνει κανονικά. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, θεωρείται ότι θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top