ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας για τον Μάιο σκέφτεται το Μαξίμου

Facebook
Twitter

Η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εθνικούς πόρους αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης, από το Φόρουμ των Δελφών, απ’ όπου διατύπωσε και την πρόταση προς την Κομισιόν τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 230 δισ. ευρώ, να διατεθούν στα κράτη – μέλη για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας.

Ο πήχης των προσδοκιών για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, είναι αρκετά χαμηλά και στο Οικονομικό επιτελείο μελετούν σειρά μέτρων, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων που άνοιξε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δις ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Νέο «μαξιλαράκι» 2,1 δισ. ευρώ

Εξαιρώντας 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν την «επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 ευάλωτα νοικοκυριά , τα υπόλοιπα 2,1 δις ευρώ αποτελούν «μαξιλάρι» για νέες παροχές και παρεμβάσεις και αναμένεται να εφαρμοστούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Το πότε και το πόσο θα είναι το ύψος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:

-Από την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
-Από την διάρκεια του πολέμου
-Από τις συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ε.Ε., από το β’ εξάμηνο του 2022 και για το 2023.
Τα μέτρα που εξετάζονται:

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται προτάσεις για μέτρα τα οποία θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και θα εστιάζουν κυρίως στους πιο ευάλωτους συμπολιτών μας.

Μεταξύ άλλων, συζητείται:

  • Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, με ορίζοντα 3 μηνών.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται δύσκολο να μηδενιστεί ο Φ.Π.Α,. και το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κλειδώσει» στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Αναμένεται να αφορά σε συγκεκριμένα, πολύ βασικά τρόφιμα. «Δύο ή τρία» εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας το ψωμί, το γάλα και το κρέας.
  • Επέκταση κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάϊο. Μπορεί οι καταναλωτές να κλείσουν τους θερμοστάτες, λόγω του ανοιξιάτικου καιρού, και να μειώσουν τις καταναλώσεις ενέργειας, όμως η κατανάλωση που θα κληθούν να πληρώσουν αφορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα… Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επιδότηση να είναι μεγαλύτερη σε πολύ ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Έκτακτο επίδομα ενοικίου για να ανταποκριθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά στο ράλι ανόδου των τιμών στα ακίνητα. Συζητείται να είναι αντίστοιχο με την «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους προνιακών επιδομάτων.
  • Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάιο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο). Νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ανατιμήσεων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται συνεχώς, και καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν τα ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» της ακρίβειας, κι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, στο οικονομικό επιτελείο είναι ζωντανή η συζήτηση στο τραπέζι, για διευκόλυνση των πολιτών για την κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης και τα πρώτα 3,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έλαβε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση επισπεύδει μια σειρά από προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο, με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και σε δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top