ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Μείωση φόρων με μόνιμο χαρακτήρα

euro xrimata xartonomismata tameio
Το σήμα για την έναρξη πιο στοχευμένων μέτρων έδωσε η κυβέρνηση και η προαναγγελία του πακέτου φοροελαφρύνσεων, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σηματοδοτεί την σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, προς τα μέτρα ώθησης της ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τρεις από τις οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Μία από αυτές, είναι η μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία από φέτος μειώνεται μόνιμα για τα φυσικά πρόσωπα στο 55% από το 100%.

Η μόνιμη μείωση για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από το 2022 και θα πάει στο 80% από το 100% που βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, μόνο για φέτος, μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

Επιπλέον, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων, από το 24% στο 22%.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε πέρυσι η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Για το 2022 πηγαίνει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης «παγώνει» και για το 2022.

Δώρο Πάσχα: Πότε & πώς πληρώνεται

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 28/04 οφείλουν οι εργοδότες, να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους το Δώρο Πάσχα, που αντιστοιχεί στις επιχειρήσεις.

Για όσους εργαζομένους βρίσκονταν έστω και μία μέρα σε αναστολή, το κράτος οφείλει επίσης μέχρι τη Μ. Τετάρτη, να καταβάλλει το ποσό με βάση τα 534 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα αφορά αναστολές από 1/1/21 – 31/3/21, ενώ όσοι βρίσκονται σε αναστολή από 1/4/21 – 30/4/21, θα λάβουν το δώρο από το κράτος έως τις 31/5, επίσης με βάση τα 534 ευρώ.

Το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης

Η επαναλειτουργία της εστίασης στις 3 Μαΐου, θα συνοδεύεται από ένα πακέτο στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 330 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το κράτος ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για τις επιχειρήσεις για την αγορά πρώτων υλών.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα φτάνει έως και τα 100.000 ευρώ, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις (μείωση τζίρου το 2020 σε ποσοστό άνω του 30%, επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020), θα είναι μη επιστρεπτέο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από 5 Μαΐου στο «www.ependyseis.gr», με τις πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης.

Το σύνολο των χρημάτων αναμένεται να έχει μοιραστεί στους δικαιούχους, έως τα μέσα Μαΐου.

You may also like

Comments are closed.