ΥΓΕΙΑ

Νέα ουσία με αντικαρκινική δράση καταπολεμά λέμφωμα και λευχαιμία – Τι έδειξε η έρευνα

laboratory scientist 2027100818

Μια νέα φαρμακευτική ένωση ικανή να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας και του λεμφώματος ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για νέες αντικαρκινικές θεραπείες.

Το θειοφαίνιο F-8 (thiophene F-8) αποτελεί την πολλά υποσχόμενη ένωση που εντοπίστηκε στο πλαίσιο προγράμματος με βασικό ερευνητή τον Renato Aguilera, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών. Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, πρόκειται για ένα παράγωγο του θειοφαινίου  που αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματικό στην πρόκληση απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που διαφέρει από τη νέκρωση-θάνατος λόγω βλάβης), αποστέλλοντας στα εν λόγω κύτταρα ένα μήνυμα που τα εξώθησε στην αυτοκαταστροφή και μπλόκαρε την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα θειοφαίνια και τα παράγωγά τους έχουν αποδειχθεί σημαντική τάξη ετεροκυκλικών ενώσεων με θετικά φαρμακευτικά χαρακτηριστικά και διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα σε διάφορα σενάρια ασθενειών. Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές, αντιψυχωσικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, διαμορφωτικές των υποδοχέων οιστρογόνων, αντιμιτωτικές, ανασταλτικές των κινασών και αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες τις έχουν φέρει στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

«Η δυνατότητα της ένωσης να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις διαθέσιμες θεραπείες θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με λευχαιμία και λέμφωμα» σχολίασε η Mia Swain, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που συνέβαλε στη διαξαγωγή της μελέτης.

«Το δυσκολότερο μέρος στις έρευνες αυτού του είδους είναι να καταλάβεις τι ακριβώς κάνει ένα φάρμακο», δήλωσε ο Aguilera, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του πυρήνα ερευνητικών υποδομών του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Border του UTEP. Για τις ανάγκες της προκείμενης μελέτης, η ομάδα δοκίμασε 1.300 διαφορετικές ενώσεις σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ