ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νέα στοιχεία στο φως για την τραγωδία στην Κρήτη – Απαντήσεις για τη μοιραία ναυτική φωτοβολίδα που στοίχισε τη ζωή στον 33χρονο

Facebook
Twitter

Το παζλ αρχίζει να συμπληρώνεται με τις μαρτυρίες των φίλων του, που ήταν μπροστά, όταν η ναυτική φωτοβολίδα εξερράγη στα χέρια του 33χρονου.

Τα όσα είπαν στους αστυνομικούς οι δύο φίλοι δίνουν στις Αρχές τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Φαίνεται να ισχυρίστηκαν πως τις ναυτικές φωτοβολίδες τις προμηθεύτηκαν, όχι από κάποιο μαγαζί, αλλά από ιδιοκτήτη σκάφους, και μάλιστα ήταν ληγμένες.

Ο πατέρας του άτυχου Μανώλη μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS. Μέχρι τώρα δεν έχει ακριβή εικόνα για το τι συνέβη τη μοιραία νύχτα του καρναβαλιού.

«Δεν ξέρω καθόλου, δεν ξέρω… Απλώς τον είδα. Πώς έχει γίνει, τι έχει γίνει… δεν ξέρω. Ούτε ποιοι ήτανε, ούτε πόσοι ήταν δεν ξέρω».

«Μανώλη μείνε ξύπνιος»

Βράδυ Κυριακής. Ο πεζόδρομος της πόλης γύρω από τη λίμνη του Αγίου Νικολάου έσφυζε από ζωή. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με τις αποκριάτικες στολές τους, ανάμεσά τους ο Μανώλης με τους δύο φίλους του.

Κάποια στιγμή ο 33χρονος με τους φίλους του απομακρύνονται από τον κόσμο και πηγαίνουν σε ένα σημείο ρίχνοντας τη μια φωτοβολίδα μετά την άλλη.

Ο νεαρός κρατούσε τη φωτοβολίδα ακριβώς μπροστά από την κοιλιά. Στην προσπάθειά του να την ανάψει, έσκασε πάνω του.

«Του είχαν βάλει κάτι και κρατούσε την κοιλιά του. Του λέγανε ‘’όλα θα πάνε καλά’’, όλοι μας ήμασταν γύρω του, πάνω του» αναφέρει μάρτυρας.

Όσοι ήταν μπροστά στο περιστατικό είχαν παγώσει. Προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, όμως η φωτιά από τη φωτοβολίδα μέχρι να σβήσει δεν τους το επέτρεπε.

«Βλέπω ένα παιδί που το έχουν βάλει στο παγκάκι ξαπλωμένο και μια κοπέλα πάνω του και γύρω γύρω πολύς κόσμος. Είδα μια ανοιχτή δυνατή πληγή, είχε επαφή. ‘’Μανώλη μείνε ξύπνιος’’, του λέγαμε, είχε επαφή. Πρέπει να καιγόταν μέσα γιατί δεν σβήνει η ναυτική φωτοβολίδα», λέει ο φαρμακοποιός που έσπευσε στο σημείο και τον βοήθησε.

Μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Ο Μανώλης είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Έπρεπε να μπει στο χειρουργείο αλλά εκεί η καρδιά του δεν άντεξε.

Ποιος κρύβεται πίσω από την προμήθεια των φωτοβολίδων

Πάνω από 10 πυροδοτημένες ναυτικές φωτοβολίδες κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σημείο που έγινε η τραγωδία. Βασικό ερώτημα παραμένει ποιος προμήθευσε την παρέα του 33χρονου.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση να ξέρετε ότι τα περισσότερα φωτιστικά σήματα κινδύνου, όπως είναι και οι φωτοβολίδες αλεξιπτώτου, διακινούνται από σκάφη, τα οποία τα προμηθεύονται νόμιμα και αυτά μόλις λήξουν αντί να τα καταστρέψουν χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγορά», εξηγεί ο Νίκος Σπανός, ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας.

Σε καταστήματα με ναυτιλιακά είδη και στο διαδίκτυο οι ναυτικές φωτοβολίδες αρχίζουν από 4€ και ανάλογα την κατηγορία το κόστος αυξάνεται. Η θερμοκρασία που αναπτύσσουν φτάνει μέχρι και τους 1.600 βαθμούς κελσίου και δεν σβήνουν στο νερό.

«Όλες αυτές οι φωτοβολίδες ναυτικού τύπου είναι σωστικά εργαλεία σε εκπαιδευμένα χέρια και φονικά όπλα σε χέρια αδαών ανθρώπων. Δεν είναι προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διασκέδαση, επιτελούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό και διακινούνται νόμιμα εντός του χώρου των ενόπλων δυνάμεων και με ειδική άδεια κατόπιν ελέγχου», πρόσθεσε ο κ. Σπανός.

Από την έρευνα των Αρχών δεν έχει προκύψει ακόμα επίσημο πόρισμα για το εάν οι ναυτικές φωτοβολίδες, που είχε η παρέα, ήταν ληγμένες, αλλά και ποιος τους τις έδωσε, και αναμένεται η νεκροψία – νεκροτομή του άτυχου 33χρονου, με τους δύο φίλους του να αφήνονται ελεύθεροι.

Στις 13 Μαΐου η δίκη των δύο φίλων του Μανώλη

«Δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν οι φωτοβολίδες ήταν ληγμένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να γίνει η έκρηξη υπήρξε αστάθεια στο υλικό και ένας κακός και βιαστικός χειρισμός», σχολίασε μιλώντας στο Live News ο Βαγγέλης Βαρνακιώτης, δημοσιογράφος και οικογενειακός φίλος του 33χρονου.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι η δίκη των δύο φίλων του Μανώλη, που συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, θα γίνει στις 13 Μαΐου.

«Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί και άλλες καταθέσεις και ελπίζουμε να έχουν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα για τις φωτοβολίδες», κατέληξε.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top