ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Εγκαινιάστηκε η δανειστική βιβλιοθήκη Stavros Niarchos Foundation Library

niarxos library new york
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library – NYPL) εγκαινίασε επίσημα την 1η Ιουνίου, την πλήρως αναδιαμορφωμένη κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη της, τη Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στη γωνία της 40ης Οδού και της 5ης Λεωφόρου, πρώην Mid-Manhattan Library, ανακαινίστηκε και αναδιαμορφώθηκε πλήρως με την υποστήριξη της πόλης της Νέας Υόρκης και τη δωρεά ύψους $55 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)—πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην 126ετή ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

Αυτή η εξαιρετικά σημαντική δημόσια υποδομή, η οποία σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρία Mecanoo, σε συνεργασία με τη Beyer Blinder Belle, προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε βιβλία, υπολογιστές και πλήθος άλλου υλικού και συλλογών, καθώς και χώρους για παιδιά και εφήβους, ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα επιχειρηματικό κέντρο και έναν ανοιχτό χώρο στην ταράτσα – τον μοναδικό δημόσιο, υπαίθριο χώρο στο Μανχάταν -,  όλα στην καρδιά του Midtown.

Η ανακαίνιση και λειτουργία της Stavros Niarchos Foundation Library, με συντονισμένη προσπάθεια από την ίδια τη Βιβλιοθήκη, τους συνεργάτες της και την πόλη της Νέας Υόρκης, με τη δωρεά του ΙΣΝ, αποδεικνύει περίτρανα τη θέση του ΙΣΝ πως, σημαντικά έργα για το ευρύτερο κοινό καλό μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο αποδοτικά, γρήγορα και με διαφάνεια εάν αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας γόνιμης συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή: ένας πραγματικά ανοιχτός, δημόσιος χώρος, προσβάσιμος σε όλους, όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και καταβολών μπορούν να βιώσουν κάτι υπέροχο, να μάθουν και να κατανοήσουν περισσότερα για τον κόσμο μας, να χαράξουν νέους δρόμους που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).«Ένας ζωντανός δημόσιος χώρος, είναι ένας χώρος που οι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά δικό τους. Είναι ένας κοινός τόπος, όπου όλοι αισθάνονται πως ανήκουν πραγματικά, και η SNFL είναι ιδανικά σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει ακριβώς αυτό.
Ως πολίτες του κόσμου και ως μέρος αυτής της πόλης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι και χαρούμενοι για όλα όσα έχει να προσφέρει η SNFL μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Η Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL) είναι η κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη που η Νέα Υόρκη χρειαζόταν, ήθελε και έπρεπε να έχει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Πρόεδρος της NYPL,  Anthony W. Marx. «Καθώς όλοι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, είναι σημαντικό οι δημόσιες υποδομές να είναι ισχυρές και να υπάρχει εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει σημαντικότερο δημόσιο έργο από αυτό, μεγαλύτερη δημόσια υποδομή, για την επίτευξη τούτων των στόχων. Στην καρδιά του Midtown, αυτό το κτίριο θα είναι ένας φάρος μάθησης και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεαρότερων Νεοϋορκέζων και αυτών που θα ακολουθήσουν. Περιμέναμε πολύ καιρό για να δώσουμε αυτό το μεγάλο δώρο στους πολίτες της Νέας Υόρκης. Είμαστε τόσο περήφανοι που το μοιραζόμαστε τώρα που οι ανάγκες είναι τόσο επιτακτικές».

You may also like

Comments are closed.