Ένα συγκλονιστικό βίντεο που ανήρτησε στα social media η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μαζί Αλιντζάντ καταγράφει τη στιγμή που μια νεαρή Κούρδισσα, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, κόβει την κοτσίδα της στην κηδεία της αδελφής της η οποία σκοτώθηκε σε διαδήλωση στο Ιράν στις αρχές του μήνα.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA, με έδρα τις ΗΠΑ, κάνει λόγο για έναν απολογισμό τουλάχιστον 5.937 νεκρών στις ταραχές, σηματοδοτώντας την πιο αιματηρή καταστολή από τις ιρανικές αρχές μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Το κόψιμο των μαλλιών είναι μια αρχαία ιρανική παράδοση που χρησιμοποιείται από γυναίκες ως σύμβολο πένθους για την απώλεια του πιο αγαπημένου τους προσώπου. Η πράξη αυτή, γνωστή ως «Γκισουμποράν» στο Ιράν (ή «Τσαμάρ» μεταξύ των κουρδικών κοινοτήτων) έχει επανεμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και ως πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στην καταπίεση του ιρανικού καθεστώτος. Ειδικότερα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2022 που ακολούθησαν τον μαρτυρικό θάνατο της Μαχσά Αμινί από την Αστυνομία Ηθών, πολλές γυναίκες, όχι μόνο από το Ιράν αλλά και πολλές χώρες του κόσμου, έκοψαν τα μαλλιά τους, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα του ιρανικού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Και καταλήγει για το θύμα των διαδηλώσεων: «Το όνομά της ήταν Μελίκα Ντάστιαμπ. Ήταν 21, μουσικός, φοιτήτρια Οικονομικών και πέθανε από τα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας ενώ η αδερφή της στεκόταν δίπλα της. Αυτό δεν είναι hashtag. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».











