ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις: Ποιά προϊόντα θα ανατιμηθούν Αύγουστο και Σεπτέμβριο

55c74b873fde4449a981acb6994c88f3

Με ανατιμήσεις βασικών αγαθών σε δύο δόσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες, αφού αναμένεται αύξηση τιμών πρώτα τον Αύγουστο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο αριθμός των προϊόντων που θα σημειώσουν αύξηση φτάνει τα 600.

ΟΙ  ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες αγαθών, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά, να ανέρχεται στο 8%. Ωστόσο, υπάρχουν και προϊόντα, των οποίων οι τιμές θα σημειώσουν αύξηση έως και 20%.

Τον Αύγουστο αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:Τα τοματικά και η κέτσαπ 15%, οι φρέσκες σαλάτες 12%, χαρτικά 3% – 11%, τα παξιμάδια 10%, τα γιαούρτια 9%, τα δημητριακά, οι κατεψυγμένες πίτσες και οι σάλτσες 8%, ο στιγμιαίος καφές, το ρόφημα σοκολάτας, ο ελληνικός καφές, τα σοκολατοειδή, τα μπισκότα, οι φρυγανιές, το γάλα και τα προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%, τα αλλαντικά 5%, οι μπίρες έως 5%, τα σαμπουάν 4% και τα εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά περίπου 2%

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

Τα κρουασάν, τα τσουρέκια, οι μαρμελάδες και τα κέικ έως και 20%, τα καθαριστικά πανάκια και τα κρασιά έως 14%, τα τυριά έως 12%, τα αλκοολούχα ποτά ως 10%, τα σαπούνια, το αλουμινόχαρτο, τα υγρά πιάτων και τα αποσμητικά έως 9%, τα ζυμαρικά, τα καθαριστικά, τα μαλακτικά ρούχων, οι χυμοί και οι οδοντόκρεμες έως 8%, οι ρυζογκοφρέτες 7%, το ρύζι, το τσάι και το βούτυρο 5%.

Με τον υψηλό πληθωρισμό να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιστατικά αισχροκέρδειας. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας «επιταγής ακρίβειας», ύψους 200 ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και το Πάσχα.

You may also like

Comments are closed.