ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.000 θέσεις εργασίας

oaed anergoi
Ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης για 5.000 ανέργους θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ, σε έξι συνολικά Περιφέρειες. Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους άνω των 30 ετών, με έμφαση να δίνεται στη στήριξη των γυναικών (που έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας). 

Να επισημανθεί εδώ πως «καλύπτονται» οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης. Η διάρκεια είναι 12μηνη και συνολικά θα διατεθούν 32 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, και τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

 – Στα 466,5 ευρώ μηνιαία (5.598 ευρώ ετήσια) για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών

– Στα 559,8 ευρώ μηνιαία (6.717,6 ευρώ ετήσια) για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω

– Στα 606,45 ευρώ μηνιαία (7.277,4 ευρώ ετήσια) για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω

– Στα 653,1 ευρώ μηνιαία (7.837,2 ευρώ ετήσια) για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

– Στα 699,75 ευρώ μηνιαία (8.397 ευρώ ετήσια) για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis. Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα, και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα). Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Να σημειωθεί εδώ πως συνολικά 13.189 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, σημειώθηκε αύξηση κατά 117% και 71% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και του 2019.

Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του Οργανισμού, υλοποιούνται 6 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 25.900 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας. Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως το 100% του μισθού και των εισφορών, ενώ προβλέπονται απλουστευμένοι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής. Τέλος, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το πέρας της επιχορήγησης.

ΠΗΓΗ: Vradini.gr

You may also like

Comments are closed.