Το μήνυμα από το 112 για απαγόρευση πρόσβασης σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών
Οι μηχανικοί της Σαντορίνης συνιστούν τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών στο νησί
Τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών σε όλη την Επαρχία Θήρας, για όσες ημέρες παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα συστήνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας.
Όπως εξηγεί, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών αυξάνει περαιτέρω τον ήδη αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας κάθε εργοταξιακού χώρου. Εργασίες σε ύψη, σε σκαλωσιές, κοντά σε πρανή εκσκαφών και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, για τον λόγο αυτό συστήνεται η διακοπή τους αυτήν την περίοδο.
Πανικός στα σοκάκια μετά το μήνυμα από το 112
Πανικός επικράτησε στα σοκάκια της Σαντορίνης μετά το μήνυμα από το 112 για απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές.
Κάτοικοι του νησιού αλλά και τουρίστες μόλις έλαβαν το μήνυμα πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρουν στο protothema.gr δεν έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 και αυτό τους τρόμαξε.
«Έκλαιγα όλη νύχτα»: Τουρίστες περιγράφουν πώς ζουν τις δονήσεις
Η Σιάνα και ο Οσβάλντο, ένα ζευγάρι από το Μεξικό, βρίσκονται στη Σαντορίνη για μια σύντομη διαμονή δύο ημερών, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις, όμως, τους έχουν τρομοκρατήσει.
Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας
Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός. «Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.