ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Netflix: Μήνυση σε ριάλιτι για κακοποίηση – Άφηναν τους παίκτες χωρίς νερό και φαγητό και τους «πότιζαν» αλκοόλ και… ενεργειακά ποτά

love is blind arthro

Μήνυση κατά του επιτυχημένου ριάλιτι του Netflix, «Love is blind» υπέβαλε ο παίκτης της 2ης σεζόν Τζέρεμι Χάρτγουελ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κακοποιήθηκε από την παραγωγή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων λόγω έλλειψης βασικών αναγκών, όπως φαγητό και ύπνος.

Μιλώντας στο Page Six, ο δικηγόρος του Χάρτγουελ τόνισε ότι: «Σκόπιμα κακοπλήρωσαν τα μέλη του καστ, τους στέρησαν φαγητό, νερό και ύπνο. Τους έκοψαν την πρόσβαση στην επικοινωνία με κοντινούς τους ανθρώπους και ακόμη περισσότερο με τον έξω κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη να “πεινούν” για κοινωνικές συνδέσεις και άλλαξαν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που λάμβαναν αποφάσεις».

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Τα συμβόλαια απαιτούσαν από τους διαγωνιζόμενους να συμφωνήσουν ότι εάν έφευγαν από το ριάλιτι πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, θα τιμωρούνταν με την υποχρέωση να πληρώσουν 50.000 δολάρια σε “εκκαθάριση αποζημίωσης”. Αυτό είναι 50 φορές μεγαλύτερο από ό,τι θα κέρδιζαν ορισμένα από τα μέλη του καστ καθ’ όλη τη διάρκεια που δούλευαν. Αυτό σίγουρα είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει φόβο στο καστ και να επιτρέψει στην παραγωγή να ασκήσει ακόμη περισσότερο έλεγχο».

Σύμφωνα με τη νομική ομάδα του Χάρτγουελ, η αγωγή του προτείνεται ως «ομαδική αγωγή για λογαριασμό όλων των συμμετεχόντων στο “Love Is Blind” και σε άλλες παραγωγές χωρίς σενάριο» από την Kinetic Content και αφορά το διάστημα από το 2018 έως το 2022.

Περιορισμένο φαγητό, λίγο νερό και πολλά αλκοολούχα και ενεργειακά ποτά

Σε δικαστικά έγγραφα που έλαβε η Page Six, ο 36χρονος πρώην παίκτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι: «Τα μόνα ποτά που η εκπομπή παρείχε τακτικά στο καστ ήταν αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά» και πρόσθεσε πως: «τα ενυδατικά ποτά όπως το νερό περιορίζονταν αυστηρά κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Στα ίδια έγγραφα γίνεται λόγος για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και κακή ψυχική κατάσταση για το καστ που προκλήθηκαν από τη στέρηση ύπνου, σε συνδυασμό με την απομόνωση την έλλειψη τροφής και την υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

Διακοπή επικοινωνίας με το στενό περιβάλλον των παικτών

Ανάμεσα στις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται η παραγωγή του ριάλιτι, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι διαγωνιζόμενοι, σύμφωνα με τον Χάρτγουελ, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων – παρόλο που αυτό είναι συνηθισμένο για πολλές σειρές διαγωνισμών ριάλιτι.

«Κατά καιρούς, οι κατηγορούμενοι άφηναν τα μέλη του καστ μόνα τους για ώρες τη φορά χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνο, φαγητό ή οποιοδήποτε άλλο είδος επαφής με τον έξω κόσμο, μέχρι να τους ζητηθεί να επιστρέψουν στη δουλειά και την παραγωγή».

Οι νομικοί εκπρόσωποι του παίκτη υποστήριξαν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε η παραγωγή, ήταν σκέτη εκμετάλλευση για τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι ουσιαστικά έχαναν την ψυχραιμία τους και ήταν ό,τι πρέπει για να γίνει επιτυχημένο το ριάλιτι και να έχει υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Οι πενιχρές αμοιβές

Σε άλλο σημείο της μήνυσης αναφέρεται, ότι οι αμοιβές που λάμβαναν οι παίκτες της δεύτερης σεζόν του «Love Is Blind» ήταν 1.000 με 8.000 δολάρια την εβδομάδα. Αυτό το ποσό φέρεται να είναι μικρότερο από τον κατώτατο μισθό για τον αριθμό των ωρών εργασίας.

«Οι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να μην αποζημιώνουν τα μέλη του καστ και τους θιγόμενους υπαλλήλους για όλες τις ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού και των υπερωριών, ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια πρακτική που απαιτεί από τα μέλη της τάξης και τους αδικημένους υπαλλήλους να εργάζονται έως και είκοσι (20) ώρες ημερησίως και επτά ημέρες την εβδομάδα, πληρώνοντάς τους ένα σταθερό ποσό των 1.000,00 $ ανά εβδομάδα γυρισμάτων», γράφουν στα έγγραφα.

Η απάντηση της Kinetic Content

Η αρμόδια εταιρία παραγωγής, Kinetic Content, απάντησε στις κατηγορίες του Χάρτγουελ, μέσω ανακοίνωσής της στο Page Six.

«Κύριοι. Η συμμετοχή του Χάρτγουελ στη 2η σεζόν του “Love Is Blind” διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα. Δυστυχώς, για τον κ. Χάρτγουελ, το ταξίδι του τελείωσε νωρίς αφού απέτυχε να αναπτύξει σημαντική σχέση με κάποιον άλλο συμμετέχοντα», είπε νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας και πρόσθεσε:«Αν και δεν θα κάνουμε εικασίες ως προς τα κίνητρά του για την κατάθεση της μήνυσης, δεν υπάρχει απολύτως καμία αξία στους ισχυρισμούς του κ. Χάρτγουελ».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τον δικαστικό πόλεμο που άνοιξε κατά της εταιρίας παραγωγής, ο Χάρτγουελ προώθησε στα social media του το δεύτερο μέρος της σειράς, όπου συμμετείχε. Σε μία ανάρτησή του είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Τα γυρίσματα για το “Love is Blind” ήταν ένα από τα πιο έντονα και αξιομνημόνευτα γεγονότα της ζωής μου».

You may also like

Comments are closed.