ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η Πατρινή πίσω από την Ψηφιακή μέθοδο Ψυχοθεραπείας που παρουσιάστηκε στο Σικάγο

Facebook
Twitter
niki trian

Η «Πολιτεία» μιλά με την Πατρινή Ψυχολόγο-Νευροθεραπεύτρια με έδρα το Τορίνο, που ερεύνησε την μέθοδο Ψυχοθεραπευτικής διάγνωσης και επέμβασης μέσω μιας εφαρμογής που πια διατίθεται και σε smartphone

 του Αχιλλέα Ροδίτη |

Παγκοσμίως ο κλάδος της Ψυχοθεραπείας «υποκλίνεται» στο αποτέλεσμα έρευνας Πατρινής Ψυχολόγου – Νευροθεραπεύτριας. Ο λόγος για την κα Νίκη Τριανταφυλλοπούλου και την επαναστατική μέθοδο διάγνωσης και θεραπείας μέσω ενός… application.

Η Επιστήμονας, που σπούδασε στο Τορίνο όπου διατηρεί την επιστημονική της έδρα, παρουσίασε στο 32ο Συνέδριο ISNR, στο Σικάγο, ένα ψυχολογικό μοντέλο που υποστηρίζεται από ψηφιακή εφαρμογή (mobile application) κι επιτρέπει στον Ψυχοθεραπευτή να διεισδύσει στον εγκέφαλο του ασθενούς και μέσω αναπνοής και ήχου να «διαβάσει» το πρόβλημα και το αίτιο, αλλά και να μπορεί να επέμβει θεραπευτικά! Η κα Τριανταφυλλοπούλου μίλησε στην «Πολιτεία» αναλύοντας τον μηχανισμό λειτουργίας της εφαρμογής αυτής και την χρησιμότητα που έχει…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΕΡ: Κυρία Τριανταφυλλοπούλου, καταρχάς πώς ονομάζεται η νέα μέθοδος που παρουσιάσατε στις ΗΠΑ και τι διαφορετικό εισάγει στην επιστήμη της Ψυχοθεραπείας; 

ΑΠ: Στις ΗΠΑ παρουσίασα μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Swingle Clinic (Καναδά). Αυτή η εφαρμογή έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για διαταραχές που σχετίζονται με την υπερδιέγερση, όπως άγχος, προβλήματα ύπνου και δυσκολίες στη χαλάρωση του σώματος. Η εφαρμογή συνδυάζει ηχητική διέγερση, μέσω ήχων που αναπτύχθηκαν από την Swingle Clinic, με μια άσκηση της αναπνοής στη συχνότητα συντονισμού, η οποία είναι μοναδική για κάθε άτομο. Η πρακτική της αναπνοής στη συχνότητα συντονισμού αυξάνει τη Μεταβλητότητα της Καρδιακής Συχνότητας (HRV), προσφέροντας πολλαπλά οφέλη. Χρησιμοποιώντας και τους δύο τρόπους, (ήχο και αναπνοή), αυτή η εφαρμογή δρα ταυτόχρονα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Ο ήχος τροποποιεί το επίπεδο των εγκεφαλικών κυμάτων, δηλαδή την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, επηρεάζοντας έτσι το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αναπνοή στη συχνότητα συντονισμού μεγιστοποιεί τη μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας (HRV), προάγοντας τη ρύθμιση και την ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος, που αποτελούν μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος και συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση του σώματος. Παρατηρήσαμε ότι δουλεύοντας ταυτόχρονα σε αυτά τα δύο συστήματα, κεντρικό και αυτόνομο, καταφέρνουμε να επιτύχουμε αλλαγές πιο γρήγορα.

Η Swingle Clinic έχει κάνει ένα εκτενές σύνολο κλινικών τεστ επικύρωσης, τα αποτελέσματα των οποίων, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ISNR στο Σικάγο.  

 

Η κα Νίκη Τριανταφυλλοπούλου από την Πάτρα, παρουσιάζοντας την επαναστατική μέθοδο Ψυχοθεραπείας μέσω και ψηφιακής εφαρμογής σε κινητό, στο 32ο Συνέδριο ISNR, στο Σικάγο

Niki ISNR (1)

 

ΕΡ: Ποιες είναι οι διαπιστώσεις στην πρακτική εφαρμογή;

Όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο της παρουσίασής μου, αφορούσε στο ψυχολογικό μοντέλο που υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή και τη δύναμη της ενσωμάτωσής της στη διαδικασία ψυχοθεραπείας. Ενώ η ψυχοθεραπεία στοχεύει στο μυαλό, αυτή η εφαρμογή δρα άμεσα στο σώμα και τον εγκέφαλο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για μια πιο βαθιά ψυχολογική αλλαγή. Όταν ο εγκέφαλος είναι ήρεμος και το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα είναι σε ισορροπία, οι άνθρωποι γίνονται πιο ευέλικτοι, είναι πιο συνεργάσιμοι και ανοιχτοί στο να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει.

Στην πρακτική μου έχω παρατηρήσει ότι η πρόσβαση στα πιο βαθιά στρώματα του εγκεφάλου απαιτεί χρόνο, και συχνά οι ασθενείς επιθυμούν ταχύτερες λύσεις. Χάρη στην άμεση επίδραση στον εγκέφαλο και το σώμα, η εφαρμογή μας επιτρέπει να επιταχύνουμε ορισμένες από τις πιο μακροχρόνιες διαδικασίες και να επιτύχουμε αποτελέσματα πιο γρήγορα. Συνοπτικά, τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα που αυξάνουν την αντοχή στο άγχος, μειώνουν την υπερδιέγερση και τις εμμονικές σκέψεις και βελτιώνουν την εγκεφαλική αποδοτικότητα.

 

biofeedback-neurofeedback

Ένα από τα πιο βαθιά αποτελέσματα που έχω παρατηρήσει είναι πώς αυτή η εφαρμογή προετοιμάζει τους ανθρώπους για την ψυχοθεραπεία. Με την ηρεμία του μυαλού και τη μείωση των αμυντικών μηχανισμών, επιτρέπει στους ασθενείς να ανοίγονται συναισθηματικά, καθιστώντας τις θεραπευτικές συνεδρίες πιο παραγωγικές και σημαντικές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν εργαζόμαστε με ασθενείς που έχουν υποστεί τραύματα, οι αμυντικοί μηχανισμοί μπορεί να εμποδίσουν την προοδευτική θεραπεία. Η εφαρμογή βοηθά στη μείωση αυτών των εμποδίων, αλλά η έκθεση πρέπει να είναι σταδιακή ώστε να έχει αποτέλεσμα ακόμη και σε άτομα που αρχικά αντιστέκονται στη χαλάρωση.

Έτσι, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, αυτή η εφαρμογή μπορεί να διευκολύνει τη βαθύτερη επεξεργασία του τραύματος. Αυτή η εφαρμογή είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για τους αθλητές, για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως: αυξάνει την αντοχή στο στρές, μειώνει το άγχος. Η βελτίωση της εγκεφαλικής αποδοτικότητας και η αύξηση των κυμάτων hi-alpha μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα οραματισμού και να βοηθήσουν τον αθλητή να παραμείνει σε μια κατάσταση γνωστικής ενεργοποίησης, κατανοώντας γρήγορα πώς να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστική κατάσταση.

ΕΡ: Πότε και γιατί ξεκινήσατε την έρευνα πάνω σε αυτό;

ΑΠ: Άρχισα να εργάζομαι στο ψυχολογικό μοντέλο αυτής της εφαρμογής περίπου 3 χρόνια πριν όταν πρότεινα την ιδέα στην Δρ. Mari Swingle κατά τη διάρκεια του συνεδρίου BFE στo Μοντεσιλβάνο της Ιταλίας μαζί με τον Ηλ. Μηχανικό Davide Del Vento που ανέλαβε το τεχνικό μέρος. Ο κύριος λόγος που με οδήγησε να ξεκινήσω όλο αυτό ήταν η επιθυμία να έχω ένα χειροπιαστό εργαλείο μέσω της τεχνολογίας για να διευκολύνω τη θεραπευτική πορεία των ασθενών μου, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική και γρήγορη.

ΕΡ: Ποια είναι η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας για αυτό που παρουσιάσατε;

ΑΠ: Για να είμαι ειλικρινής η αντίδραση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Συνήθως η ψυχοθεραπεία και η νευροθεραπεία είναι δύο κόσμοι κάπως χωρισμένοι. Το γεγονός ότι παρουσίασα ένα μοντέλο που τους ενσωματώνει και τους παρουσιάζει σε συνεργασία εκτιμήθηκε πολύ.

 

Niki (1)

 «Έχουμε έναν χάρτη της λειτουργίας του εγκεφάλου που μας επιτρέπει την κατανόηση της προέλευσης των προβλημάτων και στην πραγματικότητα του λόγου για τον οποίο ο ασθενής βρίσκεται στο γραφείο του Ψυχοθεραπευτή»

 

ΕΡ: Θα λέγατε πώς είναι μια «επανάσταση» στην Ψυχοθεραπεία, και γιατί;

ΑΠ: Ναι, σε κάποιο βαθμό όσα περιγράφηκαν στο Σικάγο αντιπροσωπεύουν μια επανάσταση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, γιατί όπως εξηγήθηκε νωρίτερα η χρήση αυτής της εφαρμογής ανοίγει τις πόρτες σε μια πιο γρήγορη παρέμβαση που παράγει αποτελέσματα πιο γρήγορα. Πιο γενικά, η εφαρμογή αποτελεί μέρος μιας θεραπευτικής προσέγγισης που περιλαμβάνει επίσης ψυχοθεραπεία και νευροθεραπεία.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα νευροθεραπείας: μετά τη διεξαγωγή ενός χάρτη εγκεφάλου (brainmap) και μια αξιολόγηση στη Συχνότητας Συντονισμού (resonancefrequency), καθορίζω τις περιοχές στις οποίες θα εργαστώ, χρησιμοποιώντας νευροανάδραση και HRV. Καθορίζω επίσης τις παραμέτρους για την εφαρμογή, ποιον ήχο, ποιο πρωτόκολλο αναπνοής κτλ. Ο στόχος είναι εξατομικευμένη εκπαίδευση νευροανάδρασης και εξατομικευμένη ρύθμιση της εφαρμογής για κάθε ασθενή προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Όταν η εφαρμογή χρησιμοποιείται κλινικά μαζί με τη Νευροανάδραση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων. Αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μόνη της για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο γραφείο του κλινικού ψυχολόγου όσο και του ασθενή στο σπίτι.

ΕΡ: Μιλάμε δηλαδή για μια μέθοδο που επιτρέπει γρηγορότερη και αμεσότερη διάγνωση μιας αιτίας ψυχικής νόσου ανοίγοντας δρόμο σε πιο στοχευμένη θεραπεία; Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το μοντέλο;

ΑΠ: Αυτή η ερώτηση αναφέρεται στη Νευροανάδραση, επομένως στη Νευροθεραπεία. Τι είναι η νευροανάδραση; Είναι μια μη επεμβατική προσέγγιση που επιτρέπει στους ανθρώπους να μάθουν πώς να αυτορυθμίζουν τη δραστηριότητα των δικών τους εγκεφαλικών κυμάτων. Βασίζεται στην ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) και επομένως στην καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Στον ασθενή παρέχεται ένας «καθρέφτης» της δικής του εγκεφαλικής δραστηριότητας, καθώς επίσης μια ανατροφοδότηση που δείχνει πότε ο εγκέφαλος πλησιάζει ή απομακρύνεται από τον στόχο του. Η ανατροφοδότηση μπορεί να δοθεί μέσω ήχου ή βίντεο και το άτομο μαθαίνει με τον χρόνο να αυτορυθμίζει τη ηλεκτρική δραστηριότητα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Τώρα, πώς ξέρουμε ποια είναι η επιθυμητή κατεύθυνση; Μέσω qEEG (ποσοτική ηλεκτροεγκεφαλογραφία) και μιας εκτενούς βάσης δεδομένων είναι δυνατόν να συνδεθούν τα συμπτώματα ενός ασθενούς με το επίπεδο των εγκεφαλικών κυμάτων του ή με την αναλογία μεταξύ των επιπέδων διαφορετικών κυμάτων.

Στην πράξη,έχουμε έναν «χάρτη» της λειτουργίας του εγκεφάλου που επιτρέπει την κατανόηση της προέλευσης των προβλημάτων και στην πραγματικότητα του λόγου για τον οποίο ο ασθενής βρίσκεται στο γραφείο μου. Σε αυτό το πλαίσιο το qEEG μπορεί να συγκριθεί με μια ακτινογραφία που εντοπίζει την αιτία ενός συμπτώματος.

Η νευροανάδραση συνδυάζεται συχνά με ψυχοθεραπεία, καθώς αυτές οι προσεγγίσεις αλληλοσυμπληρώνονται και ενισχύουν η μία την άλλη βελτιώνοντας τη συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η νευροανάδραση μπορεί να λειτουργήσει ως προπαρασκευαστικό στάδιο, προετοιμάζοντας τον εγκέφαλο ώστε το άτομο να είναι σε θέσηνα μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Μαζί Νευροανάδραση και Ψυχοθεραπεία προσφέρουν μια συνεργατική προσέγγιση: η νευροανάδραση παρέχει τη νευροβιολογική βάση, ενώ η ψυχοθεραπεία παρεμβαίνει σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν νόημα στις εμπειρίες τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις και να αποκτήσουν πιο βαθιές και διαρκείς βελτιώσεις στην ψυχική τους ευημερία.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ

ΕΡ: Η νέα αυτή μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα; 

ΑΠ: Η εφαρμογή που ονομάζεται Brain Calm, χρησιμοποιείται επίσης στην Ελλάδα μέσα στη θεραπευτική διαδικασία που περιγράφηκε προηγουμένως. Στην Πάτρα έχουμε ένα γραφείο όπου προσφέρουμε υπηρεσίες Νευροανάδρασης μαζί με την Ψυχοθεραπεία, καθώς επίσηςκαι την χρήση αυτής της εφαρμογής.

Η δραστηριότητα στην Πάτρα διαρκεί εδώ και 4 χρόνια σε συνεργασία με την ψυχοθεραπεύτρια Χαρά Γουλιάμη και είμαστε πολύ ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει τόσο στον κλινικό τομέα, όσο τελευταία στον αθλητικό τομέα γενικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω, την επιτυχία που είχε η τελευταία μας παρουσίαση στο αθλητικό σωματείο Άτλας πριν από λίγους μήνες. Στην πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται Neuro Health Project και λειτουργεί τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα. Περιλαμβάνει την ψυχολόγο Χάρα Γουλιάμη, τον διατροφολόγο και ειδικό στην Ιατρική Φυσική κατάσταση Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, καθώς επίσης τη βιολόγο Δρ Μαρία Κωνσταντουλάκη.

Υπάρχει ήδη η εφαρμογή για τα κινητά smartphone διαθέσιμη, τόσο για το Android, όσο για το iOS. Είναι συνεχώς υπό ανάπτυξη για να εμπλουτίσουμε τις δυνατότητές της, ώστε να αποκτήσουμε ένα μοναδικό εργαλείο τόσο για τους θεραπευτές, όσο για το ευρύ κοινό. Οι νέες δυνατότητες της εφαρμογής θα ανακοινωθούν σύντομα και έχουμε την αυτοπεποίθεση ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς επίσης στην ψυχική-σωματική κατάσταση.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΕΡ: Τι σας παρακίνησε να ακολουθήσετε την επιστήμη που ασκείτε σήμερα;

ΑΠ: Σίγουρα το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα ευνόησε την απόφασή μου να αφιερωθώ στην ψυχολογία. Πιστεύω ότι συνέβαλαν οι γονείς μου, η σχέση μου με τη γιαγιά μου, τα αδέλφια μου και ειδικά η αδελφή μου. Η μαμά μου, μου αναφέρει συχνά, ότι μηνών την κοίταζα στα μάτια ακουμπώντας το προσωπό της με τα χέρια μου κι ένιωθε σαν να προσπαθούσα να αναγνωρίσω την εσωτερική της διάθεση, σαν να έψαχνα να αναγνώσω την ψυχή της… Η παιδική μου ηλικία νομίζω είχε σαν κεντρικό σημείο τις σχέσεις και τα συναισθήματα και πολυ πιθανό αυτή να τροφοδότησε την επιθυμία να εξερευνώ τον συναισθηματικό κόσμο, τις εμπειρίες, τον εγκέφαλο. 

ΕΡ: Τι θυμάστε απ’ την Πάτρα των εφηβικών χρόνων;

ΑΠ: Στην εφηβεία ζούσα στο κέντρο της Πάτρας. Θυμάμαι τις βόλτες στο Μόλο, την παλιά πόλη όπου πηγαίναμε για καφέ με φίλους και συμμαθητές, τη ζωντανή μουσική στα μαγαζιά, τη θάλασσα… Προφανώς οι μνήμες αφορούν επίσης τις εμπειρίες απ’ το σχολείο, στο γυμνάσιο, (Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων), καθώς επίσης το 9° Λύκειο στην Αγυιά. Έπειτα πώς μπορώ να μη θυμηθώ το θέατρο Απόλλων και το ρωμαϊκό Ωδείο στην παλιά πόλη όπου έκανα μαζί με τη αδελφή μου τις παραστάσεις κλασσικού χορού; Και το γνωστό Χάραμα…;

ΕΡ: Επισκέπτεστε την πόλη; Και τι «θετικό» ή «αρνητικό» διαπιστώνετε στη ζωή και την καθημερινότητά της;

ΑΠ: Γυρίζω αρκετά συχνά στην Πάτρα, όπου ζουν οι γονείς μου. Αγαπώ την Πάτρα, είναι ένα κομμάτι από μένα, συναισθηματικά μιλώντας, οι αναμνήσεις μου. Αυτό που την διακρίνει είναι η παλιά και η νέα πόλη, όλα ειναι προσβάσιμα σχετικά γρήγορα, ακόμα και με τα πόδια… Και φυσικά, στο Καρναβάλι είναι οι μέρες που η πόλη μεταμορφώνεται, και προσπαθώ να μην το χάσω. Μ’ αρέσει η ζεστασιά των ανθρώπων της Πάτρας. Αν κάνω νύξη σε κάτι που με δυσαρεστεί, είναι δυστυχώς ότι στο κέντρο είναι δύσκολο να βρεις πάρκινγκ, παρόλο που έχουν αξιοποιηθεί κάποιοι δρόμοι σε πεζόδρομους με μαγαζιά. Νιώθω επίσης άσχημα όταν ακούω την απογοήτευση των ανθρώπων και την δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Πιστεύω οτι γενικά η Ελλάδα, και η πόλη μου, έχει ανεκτίμητα πλούτη που δεν γνωρίζει πώς να τα εκμεταλλευτεί….

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Νίκη Τριανταφυλλοπούλου γεννημένη και μεγαλωμένη στην Πάτρα, σπούδασε Ψυχολογία στα πανεπιστήμια Ουρμπίνο και Τορίνο, και αποφοίτησε από το Τορίνο ως Κλινικός Ψυχολόγος, με πτυχιακή εργασία σχετικά με τις διαστάσεις του συναισθηματικού νοήματος στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα. Εξελίχθηκε στο Social Science Information και ειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία του Άντλερ μέσω της σχολής SAIGA του Τορίνο. Διαθέτει πιστοποίηση στην Νευροθεραπεία μέσω του BFE και είναι ειδικευμένη στη θεραπεία του Τραύματος. Συνδυάζει την κλινική δραστηριότητα ως Ψυχολόγος – Νευροθεραπεύτρια και διεξάγει στατιστική έρευνα στη γλώσσα των συναισθημάτων και στην Νευροθεραπεία.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0015

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top