Το μήνυμα του Ν. Φαραντούρη: Εξωστρέφεια, ενότητα, σοβαρότητα, κυβερνησιμότητα…

Facebook
Twitter
EP-170770A_Farantouris_portrait

-ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει να βγει απ’ το ζοφερό σπιράλ εσωστρέφειας και φθοράς και να εστιαστεί αποκλειστικά στα προβλήματα της κοινωνίας». Αυτό ήταν το μήνυμα που εκπέμπει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ ο Ευρωβουλευτής, που μετά τις χθεσινές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος 

του Αχιλλέα Ροδίτη 

Ο ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, κάτοχος της Ευρωπαϊκής έδρας JeanMonnet κ. Νικόλας Φαραντούρης, από χθες είναι και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ” την περασμένη Πέμπτη, δεν υπήρχε ακόμα στο “κάδρο” μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι είναι αναγκαίο για μια επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ποιο είναι το δικό του πλάνο μέσω Ευρωβουλής.

Βέβαια το μήνυμά του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές και ξεκάθαρο: “Πρέπει να βγούμε άμεσα από το σπιράλ της φθοράς και να εστιάσουμε αποκλειστικά στα προβλήματα της κοινωνίας και την ανασύνταξη των δημοκρατικών -προοδευτικών δυνάμεων του τόπου”.

Και περιγράφοντας όσα έχει στο μυαλό του για το τι πρέπει να πρυτανεύσει στο κόμμα, είπε: “Εξωστρέφεια, ενότητα, σοβαρότητα, κυβερνησιμότητα”.

 

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φαραντουρης για ΦΩΤΟ ΜΟΤΟ κάτω (1)

Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης επισκέφθηκε την Πάτρα και περιόδευσε στην Αχαΐα, (Καλάβρυτα, Δυτική Αχαΐα και Αιγιάλεια), την Πέμπτη 29 Αυγούστου. Δεν ήταν φυσικά μια «προ-εκλογική» επίσκεψη, αλλά μια επίσκεψη που εξέπληξε ευχάριστα διότι υλοποιούνταν στην πράξη η υπόσχεση του: «εγώ θα έρχομαι να μιλάμε κι αφού εκλεγώ ευρωβουλευτής».

Η συνάντησή μας ήταν ευκαιρία για να «αλιεύσουμε» τους στόχους υπέρ της Ελλάδας μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τις σκέψεις του αναφορικά με τις «τεκτονικές» και δυσάρεστες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Διαβάστε όλη τη Συνέντευξη:

ΠΡΩΤΑ ΟΛΩΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

  • Δεν θα ξεκινήσω από τα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά από το Ευρωκοινοβούλιο. Ποια είναι η πρώτη σας εικόνα και ποιο το πλάνο δράσης σας;

Όπως γνωρίζετε έχω απ’ την πρώτη κιόλας μέρα έχω σηκώσει μανίκια! Είμαι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προϋπολογισμών (BUDG), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO), στην οποία μάλιστα ορίστηκα και Συντονιστής. Η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) ορίζει που «πάνε» τα χρήματα και οι ευρωπαϊκοί πόροι και εδώ πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕNVI) – δεν χρειάζεται επεξήγηση – ασχολείται με το μέλλον μας σε τούτο τον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, την εξέλιξη της ανθρωπότητας και κάθε έμβιου όντως, και ασφαλώς με την υγεία ως πολυτιμότερου και ανεκτίμητου αγαθού. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στις νέες τεχνολογίες και στην δυνατότητα κάθε ανθρώπου στην αξιοπρεπή διαβίωση, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια υγεία και σε ένα βιώσιμο περιβάλλον με ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές.

 

«ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Στην περίφημη Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO), στην οποία, όπως σας προανέφερα, έχω την τιμή να έχω οριστεί Συντονιστής, θα ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη μετεξέλιξή της, την αναθεώρηση της Συνθήκης, ενδεχόμενες νέες πολιτικές και τη διάρθρωσή τους (π.χ. μία κοινή αμυντική πολιτική, κοινή εξωτερική πολιτική κλπ.) και το ρόλο των Κρατών Μελών. Υποστηρίζω τον φεντεραλισμό, την μετάβαση δηλαδή σε ένα ομοσπονδιακό τρόπο λειτουργίας. Αυτό πιστεύω είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των λαών της Ευρώπης, θωρακίζει τις μικρές χώρες και μπορεί να προσδώσει στην ΕΕ το ρόλο που της αρμόζει και διεθνώς. Διαφορετικά θα παραμείνει ένας οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος με φθίνουσα πορεία. Αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε να αποφασίσουμε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων. Και θεωρώ εξαιρετικά τιμητική τη συμμετοχή μου σε τούτη την Επιτροπή και τις επικείμενες αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον.

  • Τα έχουμε και τα έχετε πει και προεκλογικά, ότι η Ευρωβουλή αφορά άμεσα τις ζωές των Ελλήνων. Αλλά πάμε στο πρακτικό μέρος. Πώς τις αφορά; Και ποια είναι η «σφραγίδα» που θέλετε να βάλετε εσείς ως Ν. Φαραντούρης στην Ευρωβουλή σε σχέση με τα συμφέροντα των Ελλήνων;

Θέλω να γίνω ο ιμάντας που θα μεταφέρει τα προβλήματα της χώρας μου και τις αγωνίες των Ελλήνων προς επίλυση, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες! Μέσα απ’ το κοινοβουλευτικό έργο με ενδιαφέρει να προάγω τη βελτίωση της ζωής των χιλιάδων συμπατριωτών μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους αλλά και των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που δικαιούνται να ζήσουν σε μια ήπειρο με ειρήνη, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Όλες οι Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω είναι κρίσιμες για την καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά για την επόμενη μέρα στην ΕΕ. Αξίζει να υπενθυμίσω και να σημειώσω ότι πάνω από 80% των κοινοτικών οδηγιών αφορούν και επηρεάζουν τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας στην Ελλάδα.

Ως καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δικαίου της Ενέργειας, με ενδιαφέρει επίσης πολύ να «παντρέψω» τις πολιτικές Περιβάλλοντος με βιώσιμες πολιτικές Ενέργειας που θα εξασφαλίζουν τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με βιώσιμο ενεργειακό κόστος και με την κοινωνία σύμμαχο και όχι απέναντι. Με δυο λόγια: η θητεία μου στην Ευρωβουλή θέλω να έχει ένα καθαρό, απτό και ευδιάκριτο αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΓΙΑ… ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ:

  • Πάμε, όμως, τώρα, κύριε Φαραντούρη, στα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πρώτη εκτίμηση σας για την αιτία της καθοδικής πορείας, ποια είναι; Και πού βρίσκεται εν τέλει η «διέξοδος» από αυτή την κάθοδο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί ένα κόμμα που έχει όλες τις προδιαγραφές να οδηγήσει τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και να επανέλθει σε τροχιά κυβερνησιμότητας απέναντι σε μία κυβέρνηση που συνεχώς από-νομιμοποιείται. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά μας αλλά για την πολιτική μας. Είμαι υπέρ της ενότητας, διαχρονικά και δημόσια. Δεν είμαι αναχωρητής, είμαι θεσμικός. Γι’ αυτό και χτύπησα καμπανάκι αφύπνισης για άμεσες πρωτοβουλίες εξόδου απ’ την κρίση, όπως η εμπλοκή και πάλι των μελών μας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε άλλωστε πρόθυμος για προσφυγή στα μέλη. Ασφαλώς αυτή δεν είναι μια  ιδανική συνθήκη ούτε ως ιδανική λύση την προτείνω, αλλά ίσως αποτελεί τη μοναδική διέξοδο εκτόνωσης της βαλβίδας αυτή την στιγμή.

  • Ποιο μήνυμα θέλετε να «κρατήσει» ο κόσμος από τη σημερινή μας συζήτηση;

Εξωστρέφεια, ενότητα, σοβαρότητα, κυβερνησιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει να βγει απ’ το ζοφερό αυτό σπιράλ εσωστρέφειας και φθοράς και να εστιαστεί αποκλειστικά στα προβλήματα της κοινωνίας και την ανασύνταξη των δημοκρατικών -προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Αλλά και στην  υπόλοιπη Ευρώπη, οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις χρειάζονται εγρήγορση, ανασύνταξη και αντεπίθεση απέναντι στο φασισμό και τον αυταρχισμό.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

0018

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top