ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ν. Αφαλωνιάτης στην “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”: “Φτιάξτε διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για τις Γυναικοκτονίες”

BeFunky design 6 2

 Ο πατρινός δικηγόρος, ειδικός για υποθέσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Αφαλωνιάτης στηλιτεύει το ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ακόμα Νόμος για Γυναικοκτονίες, ενώ αντίστοιχη τροπολογία απορρίφθηκε τον Νοέμβριο 2021 από τη Βουλή!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

«Επιτέλους κάντε νόμο για τις Γυναικοκτονίες» δηλώνει στην «Πολιτεία» ο πατρινός δικηγόρος Νίκος Αφαλωνιάτης (ειδικός σε υποθέσεις που αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα) με αφορμή τον ανατριχιαστικά μακρύ κατάλογο νεκρών γυναικών όλο το τελευταίο διάστημα. «Κάθε μέρα κι ένα περιστατικό» σημειώνει υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία πρέπει να παρέμβει τάχιστα νομοθετώντας για το εν λόγω αδίκημα.

Από τις 21 Ιουνίου του 2021 η εφημερίδα «Πολιτεία» είχε γράψει πρώτη για την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ένας ξεχωριστός νόμος που να αντιμετωπίζει αναλόγως αυτό το αποτροπιαστικό έγκλημα. Αφού οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια με βάση τις διατάξεις περί ανθρωποκτονίας. Με αποτέλεσμα η τιμωρία να είναι διαφορετική αλλά κυρίως η χώρα μας να μην καταγράφει τα εν λόγω αποτρόπαια αδικήματα ώστε να επιχειρήσει να τα αντιμετωπίσει προληπτικά, ως κράτος δικαίου και πρόνοιας που είναι.

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Αφορμή για την εμφάνιση του κ. Αφαλωνιάτη στο πρώτο δημοσίευμα της «Πολιτείας» στάθηκε η συμμετοχή του σε ένα πανελλήνιο κίνημα νομικών που προσπαθούν επί χρόνια να πείσουν για αυτή την αναγκαία αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα. «Ήρθε ο καιρός να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος για τη νομική κατοχύρωση του όρου ‘Γυναικοκτονία’. θα ‘ναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκάλυψη της νοσηρής κοινωνικής πραγματικότητας που δυστυχώς μας περιβάλλει», σημειώνει ο πατρινός δικηγόρος.

 

ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

Το παράδοξο είναι ότι έχει απορριφθεί πρόταση τροπολογίας για εισαγωγή του όρου Γυναικοκτονίας, στο άρθρο 82 Α του Ποινικού Κώδικα. Κατατέθηκε στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου του 2021, (από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) προτείνοντας η θέσπιση νέας διάταξης με τον όρο «Γυναικοκτονία» για περιπτώσεις που «το έγκλημα του άρθρου «299» στρέφεται κατά ανήλικης ή ενήλικης γυναίκας και συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση του λόγω του φύλου».

Αναφερόταν ότι σε τέτοια περίπτωση αδικήματος υπάρχει αποχρών λόγος για ανάληψη πρωτοβουλιών διά της θέσπισης ειδικής νομικής διάταξης, με την αιτιολογία ότι το άρθρο «299» του Π.Κ. «δεν καλύπτει από μόνο του με επάρκεια το κοινωνικά επιτακτικό αίτημα θέσπισης ποινής που να αφορά την αφαίρεση ζωής λόγω σεξιστικών κινήτρων και χαρακτηριστικών…».  Δινόταν μάλιστα ο ορισμός του τι είναι η γυναικοκτονία: «Η αφαίρεση ζωής λόγω του φύλου με δράστες σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κακοποιητικούς συζύγους, συντρόφους και συγγενείς που ασκούν για χρόνια βία στα θύματα».

Γινόταν και υπενθύμιση ότι στο παρελθόν τέτοιου είδους εγκλήματα συγκαλύπτονταν πίσω από τους όρους «εγκλήματα τιμής» ή «εγκλήματα πάθους». Αν και στην ουσία πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και ανδροκρατικών αντιλήψεων, σύμφωνα μες τις οποίες οι γυναίκες είναι υποτελείς των ανδρών, άρα παραμένουν έκθετες στον «σωφρονισμό» και την «τιμωρία» μέσω ά;σκησης ελέγχων και έμφυλης βίας. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι μερικές εβδομάδες αργότερα η ίδια τροπολογία κατατέθηκε ξανά στη Βουλή. Αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί…

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Πατρών που ενεργεί σε «ανοιχτή» γραμμή με το αντίστοιχο τμήμα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας. Αν και δεν δίνονται στοιχεία στη δημοσιότητα εν τούτοις το απόσταγμα της καθημερινότητας παραπέμπει σε αυξητική τάση των περιπτώσεων κατά τις οποίες γυναίκες ζητούν βοήθεια. Η «Πολιτεία» άλλωστε είχε από τον Δεκέμβρη του ’21 παρουσιάσει τα στοιχεία έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, από την οποία προέκυπτε ότι το διάστημα 2020-2021 είχαν ζητήσει βοήθεια 9.000 γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 350 γυναίκες από την Δυτική Ελλάδα και 200 γυναίκες από την Πάτρα!

ΣΗΜ: τηλεφωνική γραμμή SOS «15900»

& email: sos15900@isotita.gr

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

4 3 e1659948811847

You may also like

Comments are closed.