ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Καντερές: “Δύσκολο φθινόπωρο σε Αχαΐα-Ηλεία μετά τις φετινές πυρκαγιές”

BeFunky design 3 2

  Τελικά είχαμε «ήπιο καλοκαίρι», δηλώνει ο διακεκριμένος Μετεωρολόγος στην «Πολιτεία». Διευκρινίζοντας πως στη Δυτική Ελλάδα είχαμε υψηλότερη θερμοκρασία αλλά όχι σε ακραίο βαθμό.

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Έχει επικρατήσει η αντίληψη να αποδίδουμε στην κλιματική αλλαγή τις μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούν και κατακαίγουν τεράστιες εκτάσεις ή τα πλημμυρικά φαινόμενα από έντονες βροχοπτώσεις. Αλλά ο γνωστός Μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, ο οποίος βρίσκεται για θερινές διακοπές σε περιοχή κοντά στην Πάτρα και προχθές μίλησε στην «Πολιτεία», παρουσιάζει από μια διαφορετική οπτική τα πράγματα. Λέγοντας πως η κλιματική αλλαγή υφίσταται όμως «το κλίμα είναι μια ευρύτερη έννοια που δεν αλλάζει μέσα σε λίγα χρόνια αλλά έχει μεγάλα περιθώρια» και τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αποδίδουμε στην αλλαγή κλίματος τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες του χειμώνα» εννοώντας ότι δεν μπορεί το κλίμα να γίνεται μονίμως «άλλοθι».

 

«ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ»

Αυτό που εξηγεί ο κ. Καντερές είναι ότι έχουμε αλλαγές στο «Μικροκλίμα». Αλλαγές δηλαδή που προκαλούνται από τις διαδοχικές πυρκαγιές στις περιοχές όπου αυτές εκδηλώνονται. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες πυρκαγιές έχουμε, τόσες μεγαλύτερες αλλαγές μικροκλίματος προκαλούνται. Και αυτό με τη σειρά του έχει τις αντίστοιχες και αναμενόμενες επιπτώσεις το χειμώνα. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να προβλέψεις ότι μετά από μεγάλες πυρκαγιές θα έχεις μεγάλες πλημμύρες.

 

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΕ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑ

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καντερές προειδοποιεί για την Δυτική Ελλάδα, ειδικότερα για την Αχαΐα και την Ηλεία. Σημειώνοντας: «Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, λέω απλώς πως είναι αναμενόμενο, στην Ηλεία, για παράδειγμα, να έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν. Ο κίνδυνος πλημμυρών αποτελεί λογική συνέπεια. Και ισχύει γενικά για τη Δυτική Ελλάδα, απ’ όπου μάλιστα έρχεται η αλλαγή του καιρού το φθινόπωρο. Και το θέμα είναι τι είναι έτοιμη να κάνει η πολιτεία για να το αντιμετωπίσει».

 

«ΕΙΧΑΜΕ ΗΠΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ

ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

«Είχαμε ένα ήπιο καλοκαίρι. Δεν είχαμε φέτος επίδραση των θερμικών μαζών που έπληξαν πολλαπλά και πολυήμερα τη δυτική Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Καντερές. Σημειώνοντας πως καταγράφει στοιχεία και τέλη Αυγούστου θα έχει στα χέρια του συγκεντρωτικά συμπεράσματα για όλο το φετινό καλοκαίρι. Ειδικά πάντως για τη Δυτική Ελλάδα διευκρινίζει ότι επλήγη από μεγαλύτερες τιμές θερμοκρασίες, «όχι όμως ακραίες». «Περίπου έναν με δυο βαθμίδες πιο θερμή η θερμοκρασία ήταν στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στα ανατολικότερα έπαιξαν ρόλο τα μελτέμια που αντιστάθηκαν στις θερμές μάζες», εξηγεί.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ

1ο θέμα μικρή φωτό στον μεσότιτλο για το Ποιος είναι ο Νίκος Καντερές. Με λεζάντα Ο Νίκος Καντερές στα πρώτα δελτία καιρού στην ΥΕΝΕΔ

Ο Νίκος Καντερές ως πρωτοπόρος στην παρουσίαση του Δελτίου Καιρού στην ΥΕΝΕΔ

Ο Νίκος Καντερές είναι Μετεωρολόγος – Φυσικός, πτυχιούχος της Στατιστικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, απόφοιτος της μεταπτυχιακής Σχολής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), διευθυντής της ΕΜΥ στην πρόγνωση καιρού και υπεύθυνος έκδοσης εκτάκτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Είναι πρωτοπόρος στην παρουσίαση δελτίου καιρού στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ έχει συγγράψει πλήθος δόκιμων μετεωρολογικών μελετών και πονημάτων. Μεταξύ άλλων είναι Μέλος της ΕΜΤΕ, πρώην βουλευτής Αττικής (2007), νομαρχιακός σύμβουλος επί τρεις θητείες, αντινομάρχης Αν. Αττικής και αντιπρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνος.

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

3 4 e1659945924182

 

You may also like

Comments are closed.