ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκος Παπαδημάτος: Αρνητικά τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση

papadimatos

Το θέμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής έχει απασχολήσει και προβληματίσει επί 10ετίες κόμματα και οργανώσεις, τόσο συνδικαλιστικές, όσο και επιστημονικές.

Κάθε εκλογικό σύστημα έχει και τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Η απλή αναλογική έχει, κατά καιρούς, εφαρμοστεί σε συνδικαλιστικά Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια όργανα, αλλού με επιτυχία κι αλλού με αρνητικά αποτελέσματα, όπως π.χ. στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ), εκεί όπου για πάνω από 20 χρόνια κι επειδή πρώτη παράταξη ήταν και είναι πάντα η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι σήμερα να συγκροτηθεί σε σώμα το κεντρικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα η Ένωση να παραμένει ακέφαλη.

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, ψηφίστηκε ένας Νόμος, που θεωρώ ότι αποδυναμώθηκε με τις πρόσθετες ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου και που στην πράξη έδειξε μετά τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές τα μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας. Πολλοί Δήμοι έχουν οδηγηθεί σε αντιπαραθέσεις και απραξία, ενώ άλλοι Δήμοι, όπως αυτός της Πάτρας, εκμεταλλευόμενοι το Νόμο, προβαίνουν απροκάλυπτα σε αυταρχική λειτουργία των οργανώσεων-θεσμικών οργάνων τους.

Άρα, μιλώντας επί του πρακτέου, τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του Νόμου της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αρνητικά. Αυτά δίνουν το δικαίωμα στην σημερινή κυβέρνηση να ψηφίσει Νόμο που να διασφαλίζει αν μη τι άλλο τη λειτουργία της κάθε Δημοτικής Αρχής.

Το ποσοστό του 43% από την πρώτη Κυριακή για εκλογή Δήμαρχου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως και ο θεσμός του πλειοψηφούντος Δημάρχου στα Δημοτικά

Συμβούλια, αποτελεί κι αυτός μια αναγκαιότητα. Παράλληλα, εκφράζω τη διαφωνία μου σε ό,τι αφορά τα τοπικά διαμερίσματα που υποχρεούνται να εντάσσονται στους συνδυασμούς, γιατί έτσι μεταφέρονται τριβές και αντιπαραθέσεις σε μικρές πληθυσμιακά κοινωνίες, ενώ εμφανίζονται και αδυναμίες συγκρότησης ψηφοδελτίων.

Συμπερασματικά, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής επιβάλει ηγεσίες και εκφράσεις πολιτικής σύνθεσης και συναίνεσης.

Αυτό, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε στην πράξη. Το 43% σαν ποσοστό δίνει παντού κυβερνήσεις πλειοψηφίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το τελικό συμπέρασμα είναι «Ναι» στις βασικές αρχές του Νομοσχεδίου.

Νίκος Παπαδημάτος

Επικεφαλής Παράταξης ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ

You may also like

Comments are closed.