ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκος Τζανάκης: Τα πραγματικά κρούσματα ξεπερνούν τις 15.000

girokomeio kroysmata 1 9 20
Αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr τις τελευταίες δέκα ημέρες οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 60 με 70%, ενώ αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες να ακολουθήσουν και οι θάνατοι.

Τις 176 (+31.34%) έφτασαν χθες Κυριακή (19/6) οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όταν πριν από 10 ημέρες δεν ξεπερνούσαν τις 90. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου εκτοξεύθηκε στους 130 ασθενείς.

Τζανάκης: “Αύξηση στις εισαγωγές σημαίνει … περισσότερα κρούσματα”

Μάλιστα με βάση τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας του επιστήμονα και τα επιδημιολογικά μοντέλα που “τρέχουν”, ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία υποδηλώνει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Αυτό οφείλεται στους ίδιους τους πολίτες, που συχνά κάνουν αυτοδιάγνωση (self test) στο σπίτι τους και δεν προχωρούν στο επαναληπτικό rapid test σε φαρμακείο ή δημόσια δομή. Μια πρακτική που αποδεικνύεται λανθασμένη, όπως λέει ο ειδικός:

“Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, αλλά η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ ήμασταν στις 70, έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Τζανάκης: “Όσοι δεν δηλώνονται ως κρούσμα, δεν μπορούν να πάρουν αντιιικά”

Η αυτοδιάγνωση, χωρίς δήλωση του κρούσματος στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 είναι λανθασμένη πρακτική, σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης και όχι μόνο λόγω της αλλοίωσης των επιδημιολογικών στοιχείων, όπως λέει.

Συμβουλεύει δε τους πολίτες μετά το θετικό self test, να προχωρούν σε επιβεβαίωση με rapid.

“Είναι γεγονός ότι πολλοί αυτοδιαγιγνώσκονται στο σπίτι και δεν πάνε να κάνουν τεστ. Να πάνε να κάνουν rapid και να το δηλώσουν. Να μην το διαγιγνώσκουν μόνοι τους στο σπίτι. Για πολλούς λόγους αυτό είναι κρίσιμο και να μην το αμελεί ο κόσμος. Ατομικά δε για κάποιους είναι πάρα πολύ κρίσιμο”, λέει και εξηγεί:

“Για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν συνοδά νοσήματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιατί πρέπει να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα. Και το δεύτερο είναι ότι πολλοί από αυτούς με την πιστοποίηση της πρόσφατης νόσησης αποκτούν δικαιώματα για τα πιστοποιητικά κίνησης και πρόσβασης και εισόδου σε χώρους που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Τροποποιείται, επίσης, το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα”, υπογραμμίζει.

You may also like

Comments are closed.