ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Νίκος Τζανάκος: Ο πρώτος Έλληνας (Πατρινός) στο Προεδρείο της Διεθνούς Οργάνωσης Παιδικών Αγώνων I.C.G.

Facebook
Twitter

Η «Πολιτεία» είχε προϊδεάσει για αυτή την επιτυχία που «ανοίγει» δρόμους στην Πάτρα, στον αθλητισμό αλλά και στην εξωστρέφεια

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η «Πολιτεία» είχε από καιρού γράψει  για το γεγονός ότι μέσα από το πρόσωπο του Νίκου Τζανάκου και την ατομική του πετυχημένη πορεία στην Παγκόσμια Αθλητική Οργάνωση των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (I.C.G.) ανοίγεται διάπλατα για την Πάτρα μια πόρτα ευκαιριών τόσο για τον τοπικό αθλητισμό, όσο όμως και για τις προοπτικές ανάδειξης και τουριστικής προβολής της πόλης.

Είχαμε μάλιστα προϊδεάσει και για την δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης του πατρινού πρώην Αντιδημάρχου και νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Πάτρας, εν όψει των εκλογών που θα διεξάγονταν στις 13 Αυγούστου. Και πράγματι, ο Νίκος Τζανάκος είναι ο πρώτος Έλληνας που πέτυχε κάτι που χαρακτηρίζεται από πολύ δύσκολο έως σχεδόν ακατόρθωτο. Να εκλεγεί στην ηγεσία στης Παγκόσμιας Αθλητικής Οργάνωσης Παιδικού Αθλητισμού (I.C.G.), και από Μέλος του 17μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν (κι εκεί ως μόνος Έλληνας), να ψηφιστεί από 31 χώρες, ως ένας από τους επτά του Προεδρείου της Οργάνωσης.

Με το νέο πρόεδρο Σλοβένο. Igor Topole
Με το νέο πρόεδρο Σλοβένο. Igor Topole

Πρόκειται για μια επιτυχία που δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και την Πάτρα ως πόλη. Πάντως μιλώντας στην «Πολιτεία» ο κ. Τζανάκος σχολιάζει: «Η εκλογή μου στην Εκτελεστική Επιτροπή της I.C G. (International Children’s Games), της μεγαλύτερης Αθλητικής Οργάνωσης στον κόσμο, στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, έρχεται ως αναγνώριση, από δεκάδες εκπροσώπους δήμων-χωρών,  στις προσπάθειες μου, των τελευταίων 17 ετών». Επισημαίνοντας επίσης ότι: «Θεωρώ σημαντικό στοιχείο επιτυχίας, αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως Δίκτυο στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση,  πως κανένα μέλος της Οργάνωσης μας δεν αμείβεται. Η προσφορά είναι εθελοντική και άμισθη».

 

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ…

Αυτό που πολλοί υποθέτουν είναι ότι κ. Τζανάκος έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω επόμενη ανέλιξη του ακόμα και στη θέση του Προέδρου της I.C.G.. Βέβαια ο ίδιος διευκρινίζει ότι: «Συνηθίζω να βάζω υψηλούς στόχους και να προσπαθώ να τους πετύχω. Και κάποιοι φαντάζουν ονειροπόλοι και ανέφικτοι όπως αυτός που πέτυχα στο Coventry, σε αυτές τις εκλογές». Σημειώνει όμως προβληματίζοντας μας ότι «από εδώ και πάνω θα χρειαζόταν σοβαρή  υποστήριξη από κάποιον φορέα τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο όμως  φαντάζει αδιανόητο με τη νοοτροπία που μας διακατέχει…».

 

ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ TOY N. TZANAKOY

Όλη η Εκτελεστική Επιτροπή με το δημαρχο και την αποστολή της Daegu της Ν. Κορέας που θα διοργανώσει τους αγώνες το 2023
Όλη η Εκτελεστική Επιτροπή με το δημαρχο και την αποστολή της Daegu της Ν. Κορέας που θα διοργανώσει τους αγώνες το 2023

Από τις παρεμβάσεις και προσπάθειες του κ. Τζανάκου, όλα τα χρόνια συμμετοχής του στην I.C.G. ξεχωρίσαμε την πρωτοβουλία να πείσει πάνω από είκοσι Δήμους της χώρας να εγγραφούν ως μέλη της Οργάνωσης και να αποστέλλουν αθλητές τους στους αγώνες. Πετυχαινοντας μάλιστα την μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή Δήμων, παγκοσμίως! Και ήδη οι Δήμοι που ενδιαφέρονται να ξεπερνούν τους πενήντα. Ενώ πάνω από 2.500 ελληνόπουλα έχουν λάβει μέρος σε παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως αυτή, προ ημερών στο Κόβεντρι της Αγγλίας.

Επίσης σημαντική η πρωτοβουλία του να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα η παγκόσμια κοινότητα, με «πυξίδα» ότι είναι η γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν η Ε.Ο.Ε. και η Δ.Ο.Α. με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να διαμορφωθεί ο τόπος προπόνησης και προετοιμασίας αθλητών απ’ όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος δηλώνει: «Προσπαθώ γενικά να πείσω ελληνικούς Δήμους να κινηθούν με εξωστρέφεια, όχι μόνο συμμετέχοντας στους αγώνες της ICG, αλλά και σε διάφορες ανά τον κόσμο αθλητικές διοργανώσεις, ο δρόμος για τις οποίες ανοίγει λόγω των Διεθνών επαφών μέσω της Ι.C.G.».

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της I.C.G., εκτός του Έλληνα Νίκου Τζανάκου, ψηφίστηκαν και συμμετέχουν οι: Igor Topole – Πρόεδρος (Σλοβενία), Chulwon Shin – Αντιπρόεδρος (Ν. Κορέα), Avi Benbenisti – Αντιπρόεδρος (Ισραήλ), Hugh Waters – Γενικός γραμματέας (Σκωτία), Julien Chevalley – Ταμίας (Ελβετία), Fen-fen Chang (Ταϊβάν).

Ωστόσο ο πατρινός αιρετός της Παγκόσμιας Οργάνωσης πέτυχε και την είσοδο στο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο ακόμα δύο Ελλήνων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ισχυρή ελληνική παρουσία στο γίγνεσαι των Διεθνών Παιδικών Αγώνων. Αφενός του Αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα, αφετέρου του Σπύρου Παυλάκου, εκπροσώπου της Σπάρτης.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

17 2 e1661237490843

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top