ΥΓΕΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα | Νοσ. “Αγ. Ανδρέας”: Εκστρατεία Συνδικαλιστών για να εκλείψουν οι επιθέσεις στα Νοσοκομεία

BeFunky design 2024 01 15T092131.996 e1705303326697 696x381 1
“1 νοσοκόμα για 30 ασθενείς”, τονίζει ο Πρόεδρος του “Ιπποκράτη” αναλύοντας τις τραγικές ελλείψεις!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)

Ο Μιχάλης Στελλάτος επανεξελέγη πρόεδρος στο σωματείο «Ιπποκράτης» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και μιλώντας στην «Πολιτεία» κάνει γνωστό τον πρωταρχικό του στόχο: Που είναι να εντρυφήσει στην κοινωνία και σε κάθε πολίτη, ότι τα προβλήματα των υγειονομικών εργαζομένων δεν είναι μία συντεχνιακή υπόθεση αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ίδια την κοινωνία και την ίδια τη ζωή μας. Και παράλληλα, ο απώτερος στόχος είναι μέσα από αυτή την κατανόηση, εκ μέρους των πολιτών, να εκλείψουν τα κρούσματα επιθέσεων και αψιμαχιών που συχνά – πυκνά λαμβάνουν χώρα στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανάμεσα σε ασθενείς ή συνοδούς και γιατρούς ή εργαζόμενους.

«Αυτό που θα κάνουμε θα είναι μία εξωστρεφή δράση του σωματείου μας προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν πως όταν φωνάζουμε για τα προβλήματα μας και διεκδικούμε εργασιακά δικαιώματα, η διεκδίκηση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις πολύωρες αναμονές των πολιτών που τους φέρνουν στα πρόθυρα της αγανάκτησης», τονίζει ο κ. Στελλάτος.

Αναφέρει ως παραδείγματα, αναμονές οκτώ και εννέα ωρών στα επείγοντα. Αναμονές οκτώ και εννέα μηνών για χειρουργεία, ακόμα και αναμονές έξι και οκτώ μηνών για εξετάσεις! «Όλα αυτά είναι απόρροια της έλλειψης προσωπικού. Κι όσο προσωπικό δεν υπάρχει, τόσο η ταλαιπωρία θα συνεχίζεται», εξηγεί.

ΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ!

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει αυτό που προ ημερών συνέβη στην Μονάδα Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» όταν αρρώστησε μία από τις δύο νοσοκόμες της βάρδιας. «Ξαφνικά, έμεινε μία εργαζόμενη να φροντίσει 16 ασθενείς! Για σκεφθείτε το λίγο. Για μπείτε στη θέση της…», τονίζει ο κ. Στελλάτος.

Βέβαια όχι ότι σε φυσιολογική βάρδια είναι καλύτερη η κατάσταση, διότι για κάθε κλινική υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες για 35 και 40 ασθενείς, όταν η αναλογία, όπως τονίζει, είναι 1 προς 10. Αλλά και στις ΜΕΘ, που αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι ανά κρεβάτι και στον «Άγιο Ανδρέα» είναι μόλις 22 νοσηλευτές για εννέα κρεβάτια στο σύνολο!

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ