ΚΟΣΜΟΣ

Νοθευμένα με φαιντανύλη χάπια στο Διαδίκτυο – Έφηβοι στρέφονται σε Snapchat, TikTok και άλλες πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν ναρκωτικά

Pills and Tablet 768x512 768x512 768x512 1
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 20χρονου Κέιντ Ουέμπ σε τουαλέτα σούπερ μάρκετ της Καλιφόρνιας τον Δεκέμβριο, η αστυνομία εξέτασε το κινητό του τηλέφωνο και τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε. Εκεί, ανακάλυψαν ακριβώς αυτό που φοβούνταν.
Ο Ουέμπ, δεινός σκεϊτμπόρντερ και σκιέρ, περίμενε με αγωνία τη γέννηση του πρώτου του παιδιού, αντιμετωπίζοντας παράλληλα κρίσεις άγχους εξαιτίας των οικονομικών του προβλημάτων. Ο Ουέμπ αγόρασε το οπιούχο παυσίπονο Percocet από ιδιώτη στην εφαρμογή Snapchat. Τα χάπια είχαν, όμως, νοθευτεί με θανατηφόρο δόση της παραισθησιογόνου ουσίας φαιντανύλη, προκαλώντας τον θάνατο του 20χρονου.

Ο θάνατος αυτός ήταν ένας από τους 108.000 που καταγράφηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας λοιμωδών νόσων CDC, που επισημαίνει ότι ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ. Οι διωκτικές αρχές από τη μεριά τους εκτιμούν ότι ανησυχητικό ποσοστό των νεκρών ακολούθησαν τη μέθοδο του Ουέμπ, αγοράζοντας νοθευμένα χάπια μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η κωμόπολη του Ουέμπ θρήνησε πέρυσι 40 θανάτους από φαιντανύλη.

Υστερα από καταστροφική άνοδο στους θανάτους από χρήση ναρκωτικών το 2020, το 2021 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με 108.000 νεκρούς. Η υπηρεσία CDC επισημαίνει στην έκθεσή της ότι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών, νοθευμένων με το συνθετικό οπιοειδές, τη φαιντανύλη.

Το πανίσχυρο αυτό παυσίπονο, που χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο εάν αναμειχθεί με άλλες ουσίες. Καθώς η φαιντανύλη είναι άσπρη σκόνη, μπορεί εύκολα να συνδυασθεί με άλλα οπιοειδή ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη ή με διεγερτικά, όπως οι μεθαμφεταμίνες και η κοκαΐνη.

Τα αμερικανικά τελωνεία έχουν δεσμεύσει ακόμη και φορτίο πλαστών αγχολυτικών χαπιών Xanax, τα οποία ήταν στην πραγματικότητα χάπια φαιντανύλης με σφραγίδα Xanax. Τέτοιοι συνδυασμοί μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι, εάν οι χρήστες τους δεν συνειδητοποιούν ότι λαμβάνουν φαιντανύλη ή αγνοούν τη δοσολογία του ισχυρού παυσίπονου.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ