ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Περισσότερες από 1.750 συλλήψεις λόγω βιαιοπραγιών

south africa
Σε 1.754 συλλήψεις προέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής, καθώς τα άτομα φαίνεται να σχετίζονται η με τις πολυήμερες λεηλασίες, εμπρησμούς και βία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το συμβούλιο των καταναλωτών για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα από την αχαλίνωτη λεηλασία εμπορικών κέντρων και αποθηκών, δήλωσε ο υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί.

Οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων τελειώνουν. Ο φόβος για ελλείψεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα επανήλθε στους Νοτιοαφρικανούς κατά την έκτη ημέρα των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 72 ανθρώπων, σε μια συγκυρία ενδημικής ανεργίας και νέων περιορισμών κατά της Covid. Στις ταραχές, τις χειρότερες στη Νότια Αφρική εδώ και χρόνια, εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν επίσης.

Ομάδες πολιτών συγκροτούνται σε ορισμένες πόλεις της χώρας για να υπερασπιστούν τις πόλεις από πλιατσικολόγους, έπειτα από ημέρες βίαιων διαμαρτυριών που πυροδότησε η φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Από το ξημέρωμα σχηματίζονταν ουρές μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τροφίμων, κυρίως στο Ντέρμπαν, στην επαρχία ΚουαΖούλου Νατάλ (ανατολικά).

Αγρότες δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, καθώς ο κύριος δρόμος και η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την οικονομική πρωτεύουσα Γιοχάνεσμπουργκ με τις ανατολικές επαρχίες έχουν αποκλειστεί και δεν είναι ασφαλείς.

Αρκετές περιφέρειες μπορεί “σύντομα να έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης”, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα εξαιτίας των δυσκολιών εφοδιασμού, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα.

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε “με τον εντονότερο τρόπο την έκρηξη της βίας που προκάλεσε τον θάνατο πολιτών και τις φρικτές σκηνές λεηλασίας, ζητώντας “επειγόντως την αποκατάσταση της τάξης”.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ