ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ντελίβερι: Μείον κατά 30% οι παραγγελίες στην Πάτρα – Τι δηλώνουν στην ”Πολιτεία” οι επαγγελματίες της πόλης

1 16
Πτώση τζίρου κατά 30 με 40% ακόμα και σε ντελιβεράδικα καταγράφεται στην Πάτρα, σύμφωνα με δηλώσεις επιχειρηματιών του κλάδου που συγκλίνουν μεταξύ τους και αποτυπώνουν την απομάκρυνση μεγάλου μέρους των καταναλωτών από τη σκέψη της εξόδου ή ακόμα και της παραγγελίας στο σπίτι.

Ο Ιωάννης Γ., ιδιοκτήτης σαντουιτσάδικου – μπεργκεράδικου που λειτουργεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια κοντά στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», κάνει σύγκριση με την εποχή προ πανδημίας αλλά ακόμα και με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μας λέει ότι πέρυσι απασχολούσε σε κάθε βάρδια δύο άτομα εντός του καταστήματος και δύο ντελιβεράδες το πρωί και τέσσερις -μετά το απόγευμα- ντελιβεράδες.

«Μερικές φορές μάλιστα, έκανα κι εγώ ο ίδιος ντελίβερι παραγγελιών ή βοηθούσα στην παρασκευή των φαγητών γιατί η ζήτηση ήταν αυξημένη», τονίζει στην «Πολιτεία».

Αντιθέτως, τώρα το προσωπικό αποτελείται από τον ίδιο, ένα ακόμη άτομο και έναν ντελιβερά! Όπως εξηγεί, από το τελευταίο λοκντάουν και μετά είχε αρχίσει να διαφαίνεται η πτώση της κίνησης.

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πρώτη καραντίνα, την άνοιξη του 2020, τότε δηλαδή που αυξήθηκαν απότομα οι παραγγελίες γιατί ο κόσμος παρέμενε μέσα στα σπίτια και παράγγελνε φαγητό απ’ έξω», σημειώνει.

Λέγοντας ότι από τον περασμένο Νοέμβριο και όσο ο καιρός περνούσε με παρατεταμένη την καραντίνα, οι παραγγελίες μειώνονταν αντί να αυξάνονται. Φθάνοντας στο σήμερα που κυριολεκτικά οι κλήσεις στο τηλέφωνο έχουν… πέσει αισθητά

«Είναι κάτι που δεν μας έχει ξαφνιάσει. Το περιμέναμε. Είναι θέμα ψυχολογίας αλλά και πρακτικό. Πρακτικό, λόγω μείωσης εισοδήματος, άρα αδυναμίας να τρως φαγητό απ’ έξω. Και ψυχολογίας, διότι ακόμα και να έχεις χρήματα, με τόσο απρόβλεπτο περιβάλλον δεν τα χαλάς στα ντελίβερι…», σχολιάζει ο πατρινός επιχειρηματίας.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ

Παρόμοια η κατάσταση και στα Καφέ που απασχολούνται κυρίαρχα στον καφέ ντελίβερι. «Είναι ολοφάνερο ότι ο κόσμος προσπαθεί να μην κάνει περιττά έξοδα. Και εκεί που η παραγγελία ενός καφέ είχε φτάσει να αποτελεί μια αυθόρμητη και σχεδόν ‘μηχανική’ ενέργεια, ενταγμένη στην καθημερινότητα του καθενός μας, τώρα μετατράπηκε σε ενέργεια που γίνεται συνειδητά και κατόπιν σκέψης», δηλώνει ο Βασίλης Δ., ιδιοκτήτης συνοικιακού καφέ που λειτουργεί δύο χρόνια, έχοντας αποκτήσει μεγάλο πελατολόγιο σε όλη τη γειτονιά.

«Κάθε πρωί, μέχρι τις 10 με 10 και μισή, στέλναμε κατά μέσο όρο περίπου 50 με 80 καφέδες ίσως και παραπάνω. Αλλά τώρα η ποσότητα έχει… πέσει πολύ πιο κάτω από το μισό», συμπληρώνει. Αποδίδοντας το στον αυστηρό περιορισμό των εξόδων από τους καταναλωτές. «Όχι μόνο σε σπίτια αλλά ακόμα και σε γραφεία, παρατηρώ ότι πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν καφέ μόνοι τους αντί να παραγγέλνουν απ’ έξω», αναφέρει στην «Πολιτεία».

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ

Ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα της πτώσης του τζίρου δεν εντοπίζεται μόνο στην Πάτρα. Αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Για παράδειγμα, σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, επαγγελματίες μιλούν σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης (πηγή «Οικονομικός Ταχυδρόμος») για μείωση της κίνησης κατά 20-30%, αναλογικά με το τι συνέβαινε το 2019. Άρα, καταγράφεται μια ευκρινής αδυναμία ώστε ν’ ανακτηθεί ο χαμένος τζίρος απ’ τον καιρό που επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα.

 

You may also like

Comments are closed.