ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ντου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις πώλησης παιχνιδιών

paixnidia 3 11 2021
Το μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά, επιρέασε και την πώληση παιχνιδιών, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε προμηθευτές αλλά και λιανέμπορους παιχνιδιών, με μικτά κλιμάκια της υπηρεσίας.

Η κίνηση αυτή είναι ένα ξεκάθαρο «μήνυμα» στους «παίκτες» της αγοράς παιχνιδιού ότι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση παράλληλα με άλλους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, την ώρα που το μπαράζ των ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει να φαίνεται και στα παιχνίδια λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος κορύφωσης των πωλήσεων (Black Friday και εορταστική περίοδος).

Το ανακοινωθέν της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ»), σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, προέβη σήμερα στη διενέργεια αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά παιδικών παιγνιδιών, εξαιρουμένων εκείνων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

Οι εν λόγω αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ».

You may also like

Comments are closed.