ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτες και Σαββατοκύριακα τρόμου – Η ενδοοικογενειακή βία στην Πάτρα και πως «χαρτογραφείται»

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο αρμόδιο γραφείο δεν προλαβαίνουν στην κυριολεξία να παίρνουν ανάσα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που εξελίσσονται συνήθως με την αυτόφωρη διαδικασία.

Καταγραφή 1

Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την ίδρυση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ίσως τώρα αποκρυσταλλώνεται μία σαφής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία.

Δεκάδες περιπτώσεις στην Πάτρα έχουν ήδη απασχολήσει το τοπικό Γραφείο, με τις γυναίκες και τους άνδρες αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτό να μην προλαβαίνουν στην κυριολεξία να παίρνουν ανάσα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που εξελίσσονται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Συλλήψεις ανδρών για βία κατά συζύγων ή πρώην συζύγων, αλλά και αλληλομηνύσεις μεταξύ ζευγαριών τα οποία προσάγονται στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας ύστερα από καταγγελίες μελών της οικογένειας ή ακόμη και γειτόνων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πολλές από τις καταγγελίες γίνονται τις βραδινές ή και τις νυχτερινές ώρες αλλά και Σαββατοκύριακα με λιγότερο αριθμό περιστατικών να απασχολούν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε πολλά περιστατικά οι καυγάδες συνεχίζονται ακόμη και μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου προσάγονται κυρίως ζευγάρια, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα προκειμένου να ακολουθηθούν, εφόσον τα μέρη το επιθυμούν στη διαδικασία.

ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών στην Πάτρα, το μπαράζ περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Συνολικά η Αστυνομία επενέβη σε τρία περιστατικά εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν σε ανδρόγυνα, ενώ η τρίτη σε άνδρα ο οποίος επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του.

Μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν, συνελήφθησαν τρία άτομα (ένα ανδρόγυνο και ένας άνδρας.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα είναι κατατοπιστικά για την ανάγκη της ευαισθητοποίησης απέναντι στη βία κατά των γυναικών που αποτελούν στη συντριπτικής τους πλειοψηφία και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Και μάλιστα όταν ακόμη και την περασμένη Παρασκευή που ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε βάρος των γυναικών σημειώθηκαν όπως προαναφέρθηκε αντίστοιχα περιστατικά.

Αξιωματικοί αναφέρουν στην «Πολιτεία» πως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι κατακόρυφη τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την εμφάνιση της πανδημίας, οπότε και τα lockdown επηρέασαν σημαντικά τη συμπεριφορά μέσα στην οικογένεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως εκείνη την περίοδο ανάλογες περιπτώσεις που απασχόλησαν την Αστυνομία στην Πάτρα, ήταν πολύ ψηλά στη λίστα των καθημερινών αναφορών με αύξηση που έφθασε περίπου στο 20% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Για το ζήτημα έκανε πρόσφατα ειδική αναφορά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος ανέφερε πως για το Υπουργείο  και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες.

365 μέρες το  χρόνο η Ελληνική  Αστυνομία δίνει το παρόν είπε και πρόσθεσε «Καλούμε όλες τις γυναίκες  που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά. Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας,  γυναίκες και άνδρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλειά τους. Αυτό το έργο υλοποιούν καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας  στη  συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι  μαζί  θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία απέναντι στις γυναίκες».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.