Αστυνομικοί που υπηρετούν στο αρμόδιο γραφείο δεν προλαβαίνουν στην κυριολεξία να παίρνουν ανάσα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που εξελίσσονται συνήθως με την αυτόφωρη διαδικασία!
Σε πολλά περιστατικά μάλιστα οι καυγάδες συνεχίζονται ακόμη και μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου προσάγονται κυρίως ζευγάρια, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα!
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την ίδρυση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ίσως τώρα αποκρυσταλλώνεται μία σαφής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία.
Δεκάδες περιπτώσεις στην Πάτρα έχουν ήδη απασχολήσει το τοπικό Γραφείο, με τις γυναίκες και τους άνδρες αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτό να μην προλαβαίνουν στην κυριολεξία να παίρνουν ανάσα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που εξελίσσονται με την αυτόφωρη διαδικασία.
Συλλήψεις ανδρών για βία κατά συζύγων ή πρώην συζύγων, αλλά και αλληλομηνύσεις μεταξύ ζευγαριών τα οποία προσάγονται στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας ύστερα από καταγγελίες μελών της οικογένειας ή ακόμη και γειτόνων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πολλές από τις καταγγελίες γίνονται τις βραδινές ή και τις νυχτερινές ώρες αλλά και Σαββατοκύριακα με λιγότερο αριθμό περιστατικών να απασχολούν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε πολλά περιστατικά οι καυγάδες συνεχίζονται ακόμη και μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου προσάγονται κυρίως ζευγάρια, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα προκειμένου να ακολουθηθούν, εφόσον τα μέρη το επιθυμούν στη διαδικασία.
ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ
Χαρακτηριστικό της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών στην Πάτρα, το μπαράζ περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης προς την Παρασκευή.
Συνολικά η Αστυνομία επενέβη σε τρία περιστατικά εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν σε ανδρόγυνα, ενώ η τρίτη σε άνδρα ο οποίος επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του.
Μετά από μηνύσεις που υποβλήθηκαν, συνελήφθησαν τρία άτομα (ένα ανδρόγυνο και ένας άνδρας).
Τα πιο πάνω συμπεράσματα είναι κατατοπιστικά για την ανάγκη της ευαισθητοποίησης απέναντι στη βία κατά των γυναικών που αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.
Και μάλιστα όταν ακόμη και την περασμένη Παρασκευή που ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε βάρος των γυναικών σημειώθηκαν όπως προαναφέρθηκε αντίστοιχα περιστατικά.
Αξιωματικοί αναφέρουν στην «Πολιτεία» πως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι κατακόρυφη τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την εμφάνιση της πανδημίας, οπότε και τα lockdown επηρέασαν σημαντικά τη συμπεριφορά μέσα στην οικογένεια.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως εκείνη την περίοδο ανάλογες περιπτώσεις που απασχόλησαν την Αστυνομία στην Πάτρα, ήταν πολύ ψηλά στη λίστα των καθημερινών αναφορών με αύξηση που έφθασε περίπου στο 20% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Για το ζήτημα έκανε πρόσφατα ειδική αναφορά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος ανέφερε πως για το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες.
“365 μέρες το χρόνο η Ελληνική Αστυνομία δίνει το παρόν είπε” και πρόσθεσε
«Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά. Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας, γυναίκες και άνδρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλειά τους. Αυτό το έργο υλοποιούν καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας στη συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία απέναντι στις γυναίκες».
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Όσον αφορά στο προφίλ των θυμάτων που καλούν για να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης, από τα στοιχεία προκύπτει πως, στην πλειοψηφία τους, είναι έγγαμες γυναίκες με παιδιά, οι οποίες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν είναι εργαζόμενες.
Στον αντίποδα, αν επιχειρούσαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των δραστών, από τα στοιχεία φαίνεται πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για άνδρες απασχολούμενους – εργαζόμενους με σχετικά καλή οικονομική κατάσταση.
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά την πανδημία.
Ο συγχρωτισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε σε κάποιες αντιδράσεις εκτός του κανονικού και δοκιμάστηκαν πολλές σχέσεις.
Είναι πλέον εμφανές όπως αναφέρουν ειδικοί στην «Πολιτεία», πως η ανάδειξη πολλών θεμάτων πανελλαδικά αλλά και οι παροτρύνσεις που εκφράζονται μέσα από μεγάλες καμπάνιες, κάνουν πλέον τον κόσμο να μιλά πιο εύκολα και να αναζητά τρόπους να καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφορές καθώς και να βρει στήριξη, γιατί δεν αρκεί μόνο να πεις κάτι, πρέπει και το Κράτος να είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη. Γι’ αυτό άλλωστε και στα συμβουλευτικά κέντρα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες».
ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Τόσο στην Πάτρα όσο και σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους, τα οποία αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί να προστρέξει όποιος είναι θύμα βίας για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας. Παράλληλα υπάρχουν και ξενώνες που λειτουργούν ως δομές υποδοχής και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.
Οι ξενώνες όπως είναι φυσικό είναι απόρρητοι.
Τα θύματα ενημερώνονται για το πού βρίσκονται όταν επισκεφθούν ένα συμβουλευτικό κέντρο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το αδίκημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι αυτεπάγγελτο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε κάποιος να πληρώσει παράβολο, ούτε να ζητήσει έγκλιση.
Γίνεται η καταγγελία, αναζητείται ο θύτης στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται δικονομικά.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί, υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους ώστε να παρέχεται στα θύματα νομική συμβουλευτική και να δίδονται κατευθύνσεις.
Επιπλέον υπάρχει και ο διαδικτυακός ιστότοπος «Women SOS» όπου κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες και συμβουλές.
Του Νίκου Σύφαντου, από την Έντυπη Έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 28.11.2022