Ο χάρτης των γαλάζιων καφενείων στην Πάτρα, τα πάθη και τα μίση

Facebook
Twitter
IMG_6701

~ Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Στα γαλάζια καφέ της Πάτρας οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν με αφορμή τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Και μπορεί οι συζητήσεις να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια, όμως τα αποτελέσματά τους διαδίδονται στην πόλη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι τελευταίες κινήσεις Καραμανλή και Σαμαρά που ολοένα και περισσότερο δείχνουν ότι «δεν επιθυμούν» Μητσοτάκη. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται σε γνωστό καφέ στην οδό Έλληνος Στρατιώτου, σε καφέ της πλατείας Νόρμαν, αλλά και σε γνωστή καφετέρια της Αγίου Νικολάου.

ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΔΕ

Οι γαλάζιες παρέες στα τρία σημεία συνάντησης είναι διαφορετικές, αλλά ο προβληματισμός κοινός. Σε μία εξ αυτών συμμετέχουν πρώην σημαίνων στέλεχος της παλιάς ΝΟΔΕ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, γνωστός συνδικαλιστής του δημοσίου, άλλος συνδικαλιστής του ιδιωτικού τομέα, δύο παλιοί ΟΝΝΕΔίτες με ενεργό δράση κ.λπ..

Σε άλλη παρέα πρώην γαλάζιος δημοτικός σύμβουλος, πρώην στέλεχος διοίκησης σε νοσοκομείο και ένα κομματικό στέλεχος με καλές επαφές στην Αθήνα.
Οι περισσότεροι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιλογή εφαρμογής πολιτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάποιοι το χοντραίνουν ακόμη περισσότερο, τασσόμενοι ευθέως υπέρ των κινήσεων Καραμανλή και Σαμαρά. Κατηγορούν δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς οδήγησε «παραδοσιακούς δεξιούς» προς το κόμμα της Νίκης, με αφορμή την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

«Η Ν.Δ. είναι κόμμα της παραδοσιακής οικογένειας, τι δουλειά έχουμε εμείς με τους γάμους των ομοφύλων;», έλεγε προ ημερών παλιό στέλεχος της ΝΟΔΕ. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν στηρίξει τον Σαμαρικό Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ έχουν θέσει απέναντί τους, τους Μητσοτακικούς Ιάσωνα Φωτήλα και Χριστίνα Αλεξοπούλου. Μέχρι και κακοήθειες ακούγονται από γαλάζια χείλη δήθεν πως και οι δύο «γλείφουν» τον Μητσοτάκη επειδή έγιναν υπουργοί. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να ισχύει πλέον για την κυρία Αλεξοπούλου η οποία έμεινε εκτός κυβέρνησης στον πρώτο ανασχηματισμό. Αλλά οι «κακές γαλάζιες γλώσσες» επιμένουν.

ΟΙ ΣΑΜΑΡΙΚΟΙ

Οι Σαμαρικοί της Πάτρας εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και είναι λογικό να αναμένει αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στον σημερινό πρωθυπουργό να πάρει το κόμμα κόντρα στους άλλους βαρόνους της Ν.Δ., ακόμη και στην ίδια την αδελφή του, την Ντόρα Μπακογιάννη που το 2016 στήριζε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Έτσι οι δεξιοί της Πάτρας δίνουν απόλυτο δίκιο στον Καλαματιανό πρώην πρωθυπουργό που θέλει να έχει άποψη σε σημαντικά ζητήματα από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι τα ατομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι τον έχει παραγκωνίσει πολιτικά όπως και τους 15 περίπου βουλευτές που τον στηρίζουν (μεταξύ αυτών και τον Αχαιό Ανδρέα Κατσανιώτη).

Μέχρι και σενάρια για ακραία πιθανή ρήξη στη Ν.Δ. από Καραμανλή και Σαμαρά υφαίνονται στην Πάτρα.

ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ

Στην αντίπερα όχθη οι θερμοί υποστηρικτές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αχαϊκή πρωτεύουσα θεωρούν ότι μετά και το πρόσφατο επεισόδιο με την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα γενέθλια των 50 ετών της Ν.Δ., θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει.
Καθώς και οι δύο -μαζί με τους υποστηρικτές τους- επιχειρούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν να αποδομούν πλήρως το κυβερνητικό του έργο. Ακόμη και Αχαιοί πρώην και νυν βουλευτές που βρίσκονται στη μέση επιθυμούν να δείξει σκληρότερη στάση ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Άλυτος γρίφος για Μητσοτάκη η Προεδρία της Δημοκρατίας

mitsotakisSakellaropoulou

Η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού για τη βεντέτα των δύο πρώην με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μηνύματα από τους βουλευτές που ελέγχονται από τα στρατόπεδα Καραμανλή και Σαμαρά αλλά και από τους ίδιους τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν εγκρίνεται.

Και το σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., θα πρέπει να βρει πρόθυμους βουλευτές από άλλα κόμματα για να εκλέξει νέο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Με αυτό το δεδομένο, μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

Το ερώτημα είναι όμως πώς θα μπορούσε να ελιχθεί, εντοπίζοντας και προτείνοντας μια υποψηφιότητα που θα είναι αρεστή από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, συσπειρώνοντας ταυτοχρόνως ευρύτερες δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Δύσκολη εξίσωση. Διότι πιθανή δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εύκολο να δικαιολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς για να μην ψηφίσουν το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία.

Ταυτοχρόνως, στο ενδεχόμενο δεξιάς στροφής από την κυβέρνηση, όπως απαιτούν Καραμανλής και Σαμαράς, οι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. που βρέθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχοντας αποσκιρτήσει από το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι, χωρίς νομιμοποιητικό πλαίσιο παραμονής στην κυβερνώσα παράταξη.

Θα καταφέρουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από τους δύο βαρόνους της Ν.Δ. είναι ανοιχτή και δημόσια, αλλά το διακύβευμα δύσκολο καθώς ο Πρωθυπουργός αυτή την στιγμή δείχνει παντοδύναμος.

Πάντως, ο Σαμαράς με τον Καραμανλή δεν φαίνεται να κάνουν πίσω διότι οι δύο πρώην νιώθουν ότι διακυβεύεται η πολιτική τους υπόσταση – κληρονομιά – ιδιοκτησιακή αντίληψη και τα εμπράγματα δικαιώματα στη Ν.Δ. καθώς πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να την μετατρέψει σε κεντρώο κόμμα. Και αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να το ανεχτούν.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top