ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο “διάβολος” κρύβεται στις λεπτομέρειες των λυμάτων της Πάτρας

patra
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αναφορικά με την επιδημιολογική πρόβλεψη που δίνουν τα λύματα της Πάτρας, τότε από το τέλος αυτής της εβδομάδας και μετά θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μια αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη κατά 35%.

Αν, όμως, εμπιστευτούμε τη λογική που λέει ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τότε ίσως η επερχόμενη εικόνα να μην είναι και τόσο αποκαρδιωτική.

Και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, θα πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ότι την Μεγάλη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο ΕΟΔΥ, μέσω του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, στο οποίο συμμετέχει και το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοίνωσε για την Πάτρα, επί λέξει, ότι «την εβδομάδα, 19-25/4/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+35%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/4/21».

Ο ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟΨΗ

Εξ ου και τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που προοιωνίζονταν «βαρύ Μάιο» για την Πάτρα. Εν τούτοις, στην ίδια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αναφερόταν ευκρινώς ότι μεταβολές της τάξης +/- 30%, είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Άρα, αύξηση μεν στο ιικό φορτίο στα λύματα της Πάτρας αλλά, πιθανότατα, όχι στον βαθμό που λέγεται. Και αυτό μένει να φανεί τις επόμενες μέρες.

«Η ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι ένα συνοδευτικό εργαλείο στην επιδημιολογική ανάλυση, δεν είναι το κύριο εργαλείο», λέει ο καθηγητής κ. Βανταράκης.

Πάντως, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης απεδέχθη την εκτίμηση ότι για την καταγεγραμμένη αύξηση στα λύματα, μιλάμε περί «ένδειξης», στην οποία πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν θα εμφιλοχωρούσε στη λογική του πανικού -στη λογική του alert- αλλά σύστησε «ψυχραιμία και ηρεμία».

«ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ», ΟΧΙ ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

«Η ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι ένα συνοδευτικό εργαλείο στην επιδημιολογική ανάλυση, δεν είναι το κύριο εργαλείο», λέει ο κ. Βανταράκης, προσθέτοντας ότι έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά και έτσι πρέπει να την «διαβάζουμε».

Άρα, η πιθανότητα της στατιστικής αστοχίας, σ’ έναν βαθμό, δεν είναι κάτι ξένο για τους επιστήμονες που «διαγιγνώσκουν» τα λύματα. Και αυτό προσπαθεί να πει ο κ. Βανταράκης, όταν επιχειρεί να προβάλει την επιστημονική τάξη στις όποιες κραυγές στον δημόσιο διάλογο. Μιλώντας για «ένδειξη» και όχι για «απόδειξη»…

Κατά συνέπεια, η «εικόνα» των λυμάτων της Πάτρας δείχνει μεν μια τάση, αλλά όχι την μεγάλη επιβάρυνση και ανατροπή που είδαμε να αναγγέλλεται στο Διαδίκτυο…

Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώνεται εκ νέου η «Πολιτεία» που έγραφε πριν από μερικές μέρες ότι μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούντων εισάγονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία.

Ο ΕΟΔΥ δεν «είδε» διαφοροποίηση στο κρίσιμο αυτό πεδίο, ανακοινώνοντας ότι «ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη».

You may also like

Comments are closed.