ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων και η Αθηνά Σουγλέρη συζητούν για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας

φωτο 1 scaled e1681826005835

 

Ο Δήμαρχος Πατρών Κωστας Πελετίδης και η Διπλ. Πολ/κος μηχ/κος Msc Περιβαλλοντολόγος Εικαστικός Aθηνα Σουγλερη  συζήτησαν μπροστά από ένα προϊόν κυκλικής οικονομίας .

Ένα επαναχρησιμοποιούμενο τελάρο με φυτοσπορα φυτεμένα σε επαναχρησιμοποιούμενα επίσης υλικά (κεσεδάκια γιαουρτης κτλπ) σε   compost   που το Atelier Sugleri στα πλαίσια της φιλοσοφίας ‘’Όλα είναι τέχνη’’ και μηδενικά απόβλητα (zero waste)  δημιουργεί από την κομποστοποίηση που κάνει στα καθημερινά οικιακά αποφάγια . Tα προσέφερε  στον Δήμαρχο Πατρεων , με επίσκεψη της στο Δημαρχείο  θέλοντας να μυηθεί στην πράξη της κυκλικής οικονομίας ο Πατρινός Δημότης δηλαδή στην επαναχρησιμοποίηση κομποστοποιηση επιλογή ανακυκλώσιμων και φυσικών προϊόντων  .

 Ο Δήμαρχος δέχτηκε την προσφορά ως κάτι ωραίο με τον προβληματισμό ότι πρέπει να γίνει πράξη σε όλη του την έκταση και αυτό δυστυχώς προϋποθέτει σύμφωνα με τον ίδιο τόσο την ενημέρωση του δημότη αλλά και μια ευρύτερη επανάσταση  για να περάσουμε από την γραμμική οικονομία στην κυκλική.

Είπε στην Αθηνά Σουγλέρη ότι αυτό που κάνεις στο χώρο σου  καλό θα ήταν  να πάρει χαρακτήρα πολιτικής διότι δυστυχώς σε ευρύτερο επίπεδο , για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών και την  παραγωγή τροφής αυτή τη στιγμή κάποιες πολυεθνικές ελέγχουν τον σπόρο την αρρώστια του την παραγωγή του  με σκοπό πρώτιστο το οικονομικό τους κέρδος .

Επίσης μίλησε και για τα μεταλλαγμένα. Είπε αυτό είναι ένα δείγμα πως πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία μας . Πρέπει να μάθουν όλοι να ενημερωθούν οι δημότες τα παιδιά μας ότι έτσι μεγαλώσαμε και συμφώνησε να συμβάλει και η κα Σουγλέρη στην κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμαρχος Πατρέων  προερχόμενος από αγροτική οικογένεια γνωρίζει επακριβώς τον τρόπο που έζησε ο πλανήτης τον τρόπο της αγροτικής καλλιέργειας του παρελθόντος.

Η κα Σουγλέρη είπε ότι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση πλέον είναι οριακή στιγμή που επιτάσσει μια άλλη μορφή παγκόσμιας οικονομίας , την κυκλική οικονομία που πλέον όλες οι εταιρείες οφείλουν να στραφούν στις αρχές αυτής και ήδη υπάρχει  εθνική στρατηγική  .

Ήδη αρκετές έχουν στραφεί  να παράγουν ανακυκλώσιμα προϊόντα που προέρχονται από την γη και επιστρέφουν σε αυτή. Ο Δήμαρχος είπε αυτό που κάνεις πρέπει να καταφέρουμε να μπει στη ζωή του Δημότη ώστε να αναζητά ο ίδιος τέτοια προϊόντα. Ο Δήμος για αρχή θα παράγει είπε Δημοτικό κομποστ θα διαθέσει κομποστοποιητες  ώστε να παράγει δημοτικό compost το οποίο σαν αντάλλαγμα θα δίδει στον Δημότη ή κομποστοποιητές να παράγει μόνος  compost .

Η κα Σουγλέρη είπε ότι σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες ο Δήμος στηρίζει   με ενημέρωση τον Δημότη  που έχει τη γη και τη δυνατότητα να κάνει οικιακή  κομποστοποίηση έτσι ο Δήμος μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που συλλέγει και αυτό μπορεί να γίνει και στο Δήμο μας. Στο Youtube κανάλι της η Αθηνά Σουγλέρη δείχνει την πρακτική εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας για όποιο δημότη ενδιαφέρεται να ενημερωθεί.

 

You may also like

Comments are closed.