ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Δημήτρης Μάντζος στην “Πολιτεία”: “Εμείς, την εννοούμε στην πράξη την Αξιακή Ανανέωση”

Καταγραφή στο Web 12 12 2022 11246 www.dimokratiki.gr
Είναι σαφής η απάντηση του Δημήτρη Μάντζου μέσω της «Πολιτείας» με αφορμή την υπόθεση της κας Εύας Καϊλή. Η προγραμματισμένη από καιρό συνέντευξη με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συνέπεσε με τις εξελίξεις κι ήταν αφορμή για ένα σαφές μήνυμα του για την προάσπιση πολιτικών αρχών και αξιών.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Αλλά μιλήσαμε γενικά για το πολιτικό τοπίο. Χαρακτήρισε «στείρο» το δίλημμα της κυβέρνησης «ή εμείς ή οι χειρότεροι» και τόνισε πως “το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αντιπαραβάλλει το θετικό μήνυμα της ανατροπής ανισοτήτων και αδιεξόδων”.

Επισημαίνοντας πως “στόχος είναι η επιστροφή του ήλιου της ελπίδας”.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία”:

DSCF9661

 

  • Το πρώτο ερώτημα κ. Μάντζο προφανώς έχει να κάνει με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση «Εύα Καϊλή»…

Από καιρό είχε αποφασιστεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να μην είναι ξανά υποψήφια η κα. Καϊλή. Για τρεις σοβαρούς λόγους. Πρώτον, για την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος των υποκλοπών στα τέλη Ιουλίου. Δεύτερον, για την προσπάθεια παρεμπόδισης της διερεύνησης της υπόθεσης από το Ευρωκοινοβούλιο Εξεταστική Επιτροπή PEGA, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη ΝΔ και τρίτον, όταν στην ομιλία της την 22α Νοεμβρίου, έκανε αυτή τη δήλωση για το Κατάρ. Πρόκειται για μείζον θέμα πολιτικής ηθικής. Δεν χωρά υποχωρήσεις ή επιφυλάξεις. Κι αν θέλετε, αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα. Όταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μιλάμε για Αξιακή Ανανέωση εννοούμε καμία ανοχή σε διαφθορά και αδιαφάνεια, σε οτιδήποτε προσβάλλει την πολιτική ηθική.

 

  • Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. πού βάζει τον πήχη εν όψει ψηφοδελτίων; Ειδικά στην Αχαΐα, είναι εφικτό το σενάριο δύο εδρών;

Τα ψηφοδέλτια του Κινήματος θα αποτελέσουν -μαζί με το πρόγραμμα- τις δύο σημαντικότερες παρακαταθήκες στην προεκλογική μας εκστρατεία, σε όλη τη χώρα. Οφείλουν να περιλαμβάνουν πρόσωπα με υψηλή κοινωνική αξιοπιστία, που θα φέρνουν τους πολίτες κοντά στην πολιτική, σηματοδοτώντας την ανανέωση, την ενότητα και τη συνέπεια. Ειδικά στην Αχαΐα, με τη βαθιά δημοκρατική παράδοση, η ενίσχυση των ποσοστών μας, η ανάκτηση της πολιτικής και κοινωνικής μας επιρροής, είναι βασικός στόχος για το Κίνημά μας. Με καθημερινή δουλειά, επιμονή και η αφοσίωση, μπορούμε να πετύχουμε την επιστροφή του ήλιου της ελπίδας, με αυξημένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια.

 

Ο ΣΤΟΧΟΣ:
  • Σε άρθρο σας στα ΝΕΑ γράψατε για «συσσώρευση αδιεξόδων» που «απογοητεύει τους πολίτες» και ότι «η Κυβέρνηση ακολουθεί επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και ωραιοποιεί την εικόνα, φιλοτεχνώντας επίπλαστη πραγματικότητα». Αλλά υιοθετούνται πλατιά από την κοινωνία τα συμπεράσματα αυτά όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να διατηρεί την κυριαρχία του…;

Η ΝΔ προσπαθεί επίμονα να κρύψει την πολιτική και τεχνοκρατική της ανεπάρκεια, με επικοινωνιακή διαχείριση. Δείχνει μονίμως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, επενδύοντας στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικά απαξιωμένος. Το κάνει για να διατηρήσει τις δυνάμεις της αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πολιτών. Αντί να βρουν λύσεις στις κρίσεις, ρωτούν τους πολίτες: «θέλετε εμάς ή τους χειρότερους;». Σε αυτή τη στείρα λογική εμείς αντιπαραβάλλουμε το δικό μας θετικό μήνυμα ανατροπής των ανισοτήτων και των αδιεξόδων. Ένα μήνυμα ελπίδας, ότι «όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι». Και ότι λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση.Αποδεικνύουμε, λοιπόν, κάθε μέρα με την πολιτική μας παρέμβαση -με πράξεις, όχι με λόγια- πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

 

Εμείς αντιπαραβάλλουμε το θετικό μήνυμα της ανατροπής ανισοτήτων και αδιεξόδων”

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

307120142 178469168079019 3242571166438933015 n

  • Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αλήθεια πως “βομβαρδίζει” καθημερινά με θέσεις και προτάσεις για κάθε ζήτημα. Αλλά όμως έχει κάνει απολύτως σαφές το τι θα πράξει και πώς θα ενεργήσει την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών; Αν δηλαδή συνεργαστεί, με ποιον, υπό ποιες προϋποθέσεις και διασφαλίσεις; Μήπως μένει λίγο αίολο το τοπίο των μετεκλογικών επιλογών;

Από την αρχή της κρίσης με το κόστος διαβίωσης, όπως και παλαιότερα στην πανδημία, είμαστε παρόντες καθημερινά, με ρεαλιστικές και τολμηρές προτάσεις για την προστασία των πολιτών και κυρίως των πλέον ευάλωτων. Με το πρόγραμμά μας, που καλύπτει όλα τα κρίσιμα πεδία πολιτικής. Για να γίνει η Ελλάδα μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα και να επιστρέψει η ελπίδα στις ζωές μας. Είναι το δικό μας πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο, που ορίζει «τι είναι σοσιαλδημοκρατία» τι σημαίνει «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και γιατί είναι απαραίτητη στον τόπο μας. Είναι οδικός άξονας για εμάς τόσο μέχρι τις εκλογές όσο και -κυρίως- μετά από αυτές. Δεν συζητάμε πάνω σε σενάρια και φαντασιώσεις. Αλλά στη βάση προτάσεων και θέσεων. Γιατί εμείς δεν κάνουμε πολιτική alacarte, ούτε υπαναχωρούμε από αρχές και αξίες, για τις «καρέκλες».

 

ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

DSCF9635 scaled e1670835839512

 

«Σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν υπάρχουν νικητές», τονίζει ο κ. Μάντζος για τις υποκλοπές. Αποδίδοντας σε Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό «ακέραια» την ευθύνη για «σκιές» και «σκοτάδι» στην πολιτική ζωή της χώρας

 

  • Τελικά, από το θέμα των Υποκλοπών, πόσο κέρδισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και πόσο έχασε η Νέα Δημοκρατία; Το θέμα των Παρακολουθήσεων μπορεί πράγματι να διεισδύσει βαθιά στη συνείδηση μιας κοινωνίας σε συγκυρίες ακρίβειας και τεκτονικών οικονομικών αναταράξεων έχει επικεντρωμένη την προσοχή στην καθημερινή επιβίωση;

Σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, δεν υπάρχουν -δυστυχώς- νικητές. Όταν έχει πληγεί τόσο βαθιά το κράτος δικαίου, κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις σκιές, για το σκοτάδι που καλύπτει την πολιτική ζωή της χώρας. Έκαναν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες τους για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη αλλά και του Θ. Κουκάκη. Είναι ευδιάκριτο πλέον το αποτύπωμα της θεσμικής κρίσης. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική κλονίζεται ξανά. Αυτές είναι οι δυσμενείς συνέπειες όταν κλειστά συστήματα διαχειρίζονται την πολιτική εξουσία από κλειστά συστήματα, με αδιαφάνεια, όπως βλέπουμε με τις απευθείας αναθέσεις. Δεν υπάρχει, λοιπόν, το δίλημμα: «ή δημοκρατία ή οικονομία». Η δημοκρατία, άλλωστε, ποτέ δεν μπαίνει στο ζύγι. Είναι εγγύηση ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

ΤΟ ΕΣΥ
  • Δε μπορώ να μη ρωτήσω για το ζήτημα ΕΣΥ, το δημιούργημα ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από στέλεχος σας ως “Δούρειος Ίππος” για να αλωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. Τι θα ‘λεγε, αλήθεια, σήμερα, ο αείμνηστος εμπνευστής του ΕΣΥ Γιώργος Γεννηματάς; 

Η αποδόμηση του ΕΣΥ, μιας εμβληματικής κοινωνικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ήδη έντονη ανησυχία στους πολίτες. Ουσιαστικά, αναιρούνται τα θεμελιώδη του χαρακτηριστικά: ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος και η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση σε όλους, δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ, από την ίδρυσή του ως τώρα. Πρόκειται για μια ιδεοληπτική επιλογή της ΝΔ, που δεν διστάζει να εμπορευματοποιήσει ακόμη και το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας. Προφανώς, το ΕΣΥ έχει παθογένειες και προβλήματα. Η απάντηση, όμως, της πολιτείας δεν μπορεί να είναι η αποδόμηση, αλλά η έμπρακτη στήριξη. Με αξιοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών πόρων, ιδίως του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναιτο μοναδικό μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε κρατήσει από την πανδημία: η ανάγκη για ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό αλλά πάνω απ’ όλα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

7 5

 

You may also like

Comments are closed.